Annons:

»Feghet och svek«

HÖGSKOLAN2006-09-26

Frank-Michael Kirsch är professor och undervisade tidigare i tyska på Södertörns högskola. Han använder orden »feghet och svek« när han beskriver hur det gick till när språkundervisningen vid högskolan lades ned.

I en vitbok – med titeln Språklöshet – om processen där Södertörns högskola i samråd med Stockholms universitet la ner utbildningar i fem språk ger Frank-Michael Kirsch sin bild av vad som hände.

–Jag funderar över om det här är ett allmänt svenskt fenomen hur man behandlar akademiker, i synnerhet när det gäller utlänningar. Men jag vill tro att det här är specifikt för Södertörn och dess stabskultur.

Den 15 februari 2005 får lärarna för de fem språkutbildningarna på Södertörn – tyska, franska, ryska, polska och spanska – på omvägar information om att en rapport till Stockholms universitet talar om att språkutbildningarna på Södertörn ska läggas ner. Rektor Ingela Josefson tonar ner ryktena genom att påpeka att det bara är »ett utkast, inte en färdig rapport. Södertörns unika profil när det gäller språkens kulturbärande roll i programmen får vi inte förlora«.

Vid ett möte med lärarna den 15 april vidhåller rektorn att det än så länge handlar om rykten och att inga beslut har fattats:

»Jag har upplevt förfärliga möten i mitt liv, under tiden i östra Tyskland… Om jag dock i dag skulle få frågan om vad som var det mest ovärdiga mötet jag varit med om skulle jag nämna det här, ett möte i ett fritt land, ett möte dit vi gick oroliga, men med god vilja och många frågor på hjärtat – och fick svar som andades feghet och svek«, skriver Frank-Michael Kirsch i sin bok.

Först den 26 maj informerar rektor berörda lärare och forskare om att de fem språken ska läggas ner till hösten. Den 30 augusti fattas det formella beslutet av högskolans styrelse.

Protesterna från berörda lärare, forskare och studenter klingar i stort ohörda.

MBL-förhandlingarna avslutas med oenighet på central nivå.

De fem föreståndarna för respektive språk har gemensamt anmält högskolan till Högskoleverket, som nu granskar om enskilda studenter har lidit skada av nedläggningen.  

Här finns kommentarer från Ingela Josefson, rektor vid Södertörns högskola, och de fackliga företrädarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA