Rekordmånga i häkte i Bergslagen

POLISEN2023-05-26

Polisregion Bergslagens arbete har lett till att 150 personer sitter i Kriminalvårdens häkten i regionen, vilket är rekord. ”Vi har flera utmaningar för tillfället då Kriminalvårdens häktesplatser är för få”, konstaterar Mats Lagerblad, kanslichef i polisområde Dalarna, i ett pressmeddelande.

Det ökade antalet häktade innebär utmaningar för Kriminalvården, skriver Polisen i sitt pressmeddelande. Regionens tre polisområden – Örebro län, Värmlands län och Dalarnas län – har vart och ett mellan 30 och 52 individer som sitter häktade. Flest personer är häktade i Dalarna. Antalet häktade har nästintill fördubblats sedan årsskiftet.

Detta innebär dock problem, både för Polisen och Kriminalvården. Antalet häktesplatser är för få.

”På vissa platser måste vi behålla häktade i våra polisarrester i kortare perioder, samtidigt som vi ska ha plats för nya gripna och anhållna. För vår del innebär detta ökad belastning, ökade resurser och kostnader”, konstaterar kanslichef Mats Lagerblad i polisområde Dalarna i pressmeddelandet.

Polisen i region Bergslagen har framgångsrikt utrett ett antal grova våldsbrott och narkotikabrott där man lyckats identifiera, lokalisera och gripa gärningsmän under våren, berättar biträdande regionpolischef Niclas Hallgren:

”Utmaningen med överfulla häkten är inte ny och har dessutom förvärrats genom allt det goda arbete som utförs varje dag i polisens brottsbekämpande arbete. Det pågår en dialog med Kriminalvården på olika nivåer för att komma tillrätta med utmaningarna”, framhåller Niclas Hallgren.

Enligt pressmeddelandet sticker brottskategorin grovt vapenbrott ut i Örebro län. Var tredje av de häktade är misstänkt för det. I Dalarna är grovt narkotikabrott en framträdande brottsmisstanke som gäller 15 av de 52 häktade. I Värmland är cirka hälften av de häktade misstänkta för grovt narkotikabrott, mord eller mordförsök.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA