Regimskiftet får facket att hoppas

DANMARK2011-09-28

De fackliga organisationerna i Danmark är försiktigt positiva till regeringsskiftet. På HK/Stat hoppas ordföranden att det blir slut på nedskärningar på myndigheter.

Av:  Staffan Dahllöf

Valresultatet blev entydigt. Nästan elva års borgerligt danskt styre blir avlöst av – ja vadå?

Socialdemokraternas partiledare Helle Thorning-Schmidt blir statsminister, men så mycket mer vet man inte än.

Förhandlingar mellan segrarna om en plattform och om fördelning av ministerposter var

inte klara vid ST Press pressläggning.

»Vill dra in facket«

De fackliga organisationerna är försiktigt positiva till regeringsskiftet:

– Ett stort grattis till att vi får en ny regering, och att Danmark får en kvinnlig statsminister, säger Thora Petersen, ordförande för LO-förbundet HK/Stat, som organiserar en stor del av Danmarks statsanställda.

– Klart positivt att vi får en

regering som vill dra in fackföreningsrörelsen i sitt arbete, säger Bente Sorgenfrey, ordförande för FTF, som motsvarar svenska TCO.

Vallöfte kan inte infrias

Tandemparet Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti gick till val på att förhindra föreslagna nedskärningar av efterlönen – en slags förtidspension delvis betald av avgifter till

a-kassan.

Men det kommer av allt att döma inte att lyckas.

Mittenpartiet Radikale Venstre stöder en s-ledd regering, men står fast vid ett avtal med

de borgerliga partierna om att korta och senarelägga efterlönen.

Men vad kan facken se fram emot i stället?

– Slut på nedskärningar på myndigheterna. Stärkt vidareutbildning av de anställda, bättre dialog på arbetsplatserna, hoppas Thora Petersen.

Bente Sorgenfrey låter något mindre optimistisk:

– Vi får en svår diskussion om löneutvecklingen. Danmark befinner sig i en mycket besvärlig ekonomisk situation, det blir vi tvungna att förhålla oss till, säger hon.

Ekonomin i centrum

Och så noterar de två att Dansk Folkeparti ser ut att förlora en drygt tioårig nyckelroll i dansk politik.

– Vi tar inte ställning till partier, men har länge tagit avstånd från de främlingsfientliga tonerna i debatten. Danmark måste vara öppet mot omvärlden, säger Bente Sorgenfrey.

– Nu blir det ekonomin och inte utlänningsfrågorna som kommer i centrum, konstaterar Thora Petersen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA