Regeringskansliet bryter mot lagen
Regeringskansliet följer inte lagen. Anställningsförordningens krav att anställningsbeslut ska anslås på myndighetens anslagstavla struntar regeringskansliet i.
– Det är anmärkningsvärt att regeringskansliet väljer att inte följa reglerna, säger Svante Bodin, ordförande för ST i regeringskansliet.
Anställningsförordningen föreskriver att en myndighets beslut om anställning ska anslås på myndighetens anslagstavla, ett anslag som också ska innehålla information om när det anslogs, hur beslutet kan överklagas och om det finns avvikande mening i protokollet eller annan handling.
Regeringskansliets anställningsbeslut kan inte överklagas – men enligt ST-avdelningen är det inget skäl att låta bli att anslå besluten.
– Det är ändå viktigt att allmänheten kan få insyn i regeringskansliets beslut, säger Svante Bodin. Idag kan den som är intresserad inte på ett enkelt sätt få information om tillsatta befattningar.
– Det är också viktigt att information om de fackliga organisationerna haft invändningar kommer fram, säger Svante Bodin.
Regeringskansliet fattar många hundra anställningsbeslut årligen, utan att tillämpa lagens krav.
– Vi har tagit upp det och förvånas över att arbetsgivaren valt att inte göra något åt det. Däremot har vi sagt att man kan diskutera någon form av elektronisk anslagstavla som ett effektivare alternativ till den klassiska anslagstavlan.
Ämnesrådet Stellan Broman är jurist på regeringskansliet. Han är införstådd med att regeringskansliet inte följer anställningsförordningen. Men han anser att förordningens regel om anslagstavlor är gammalmodig. De flesta departement har inte ens någon anslagstavla.
– Man kan fundera över anslagstavlans funktion. Den här regeln är till för att de sökande som inte fått tjänsten ska få information om hur man överklagar. Eftersom regeringskansliets beslut inte kan överklagas har anslagstavlan ingen funktion för vår del.
– Eftersom regeringskansliets instruktion föreskriver att man måste underrätta alla sökanden att tjänsten tillsatts med en annan behöver de inte informeras med ett anslag. Om allmänheten är intresserad kan den lika gärna söka informationen från departementens diarier, menar han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.