Regeringen vill utöka möjligheterna att använda hemliga tvångsmedel

RÄTTSVÄSENDET2024-03-18

Regeringen föreslår att berörda myndigheter ska få utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel som hemlig avlyssning eller dataavläsning för att lokalisera personer som ska frihetsberövas. ”Misstänkta och dömda personer ska inte kunna hålla sig undan från utredning, lagföring och straff i Sverige”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer propositionen.

I en proposition föreslår regeringen förändringar i lagstiftningen som ska ge brottsbekämpande myndigheter möjlighet att använda hemlig övervakning av elektronisk kommunikation och hemlig dataavläsning när det bedöms nödvändigt för att hitta en eftersökt person. Syftet med förslagen är att snabbare och effektivare kunna lokalisera personer som försöker hålla sig undan rättsväsendet.

”Misstänkta och dömda personer ska inte kunna hålla sig undan från utredning, lagföring och straff i Sverige. Det är helt centralt för att skydda hederliga medborgare och säkra allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Samtidigt är det ur ett brottsofferperspektiv viktigt att dömda inte kan undgå påföljder för sina gärningar. Med de här förslagen flyttar vi fram positionerna för att förbättra möjligheterna att snabbt hitta eftersökta personer”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, regeringens proposition i ett pressmeddelande.

Personer som är misstänkta eller dömda för allvarliga brott har ofta en hög motivation att hålla sig undan, skriver regeringen i pressmeddelandet. Det har också blivit lättare för kriminella att passera gränser till andra länder utan att lämna spår efter sig. Risken att eftersökta lämnar landet och gömmer sig utomlands, särskilt i länder från vilka det kan vara svårt eller omöjligt att få till stånd en utlämning, kan vara avgörande för att så snabbt som möjligt lokalisera dem, konstaterar regeringen.

Förslaget ska också ge utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel i syfte att lokalisera utlänningar som inte har fullgjort sin anmälningsskyldighet. Samtidigt stärks enligt pressmeddelandet rättssäkerheten vid användningen av hemliga tvångsmedel genom att regelverket för underrättelse till enskilda ändras, så att underrättelser kan lämnas i fler fall.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA