Annons:

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet, Jari Juntunen/Mostphotos

Regeringen vill stärka domares oberoende

DOMSTOLARNA2024-04-22

Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att se över vissa frågor i syfte att stärka domstolarnas och domarnas oberoende. ”Oberoende domstolar med oberoende domare är grundläggande i en demokratisk rättsstat”, betonar justitieminister Gunnar Strömmer, M.

I uppdraget till den särskilde utredaren ingår bland annat att se över ordningen för ansvarsutkrävande av ordinarie domare och analysera behovet av en ändrad organisation för Domarnämnden.

”Oberoende domstolar med oberoende domare är grundläggande i en demokratisk rättsstat. En central del i detta är att systemet för att pröva ordinarie domares ansvar och upphörande av anställning är utformat på ett sådant sätt att det värnar oberoendet. De här frågorna identifierades av 2020 års grundlagskommitté, och den här utredningen som nu tillsätts får i uppdrag att ta detta viktiga arbete vidare”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer utredningsuppdraget i pressmeddelandet.

Grundlagskommittén lämnade sitt betänkande i mars 2023. Där konstaterade kommittén att det finns anledning att utreda vissa frågor ytterligare för att skapa ett robust regelverk till skydd för domstolarnas och domarnas oberoende. Det handlar bland annat om ordningen för ansvarsutkrävande av domare, det vill säga den prövning som i dag sker i Statens ansvarsnämnd med en efterföljande domstolsprövning i arbetsrättslig ordning.

Utöver att se över hur ansvarsutkrävande av ordinarie domare ska gå till ska utredaren också utreda inrättandet av en särskild domaransvarsnämnd och analysera förfarandet vid skiljande av ordinarie domare från anställningen på grund av ålder och sjukdom. Utredaren ska dessutom analysera behovet av och lämna förslag på en ändrad organisation för Domarnämnden. Det ingår inte i utredarens uppdrag att lämna förslag på grundlagsändringar.

Utredaren ska redovisa sina förslag senast 13 maj 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA