Annons:

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen vill spara på statsförvaltningen

STATSBUDGET2023-09-20

Regeringen föreslår en generell besparing på statsförvaltningen och vill minska antalet myndigheter. Det framkommer i budgetpropositionen, som i dag överlämnas till riksdagen. Finansminister Elisabeth Svantesson, M, meddelade på regeringens pressträff att fler nedläggningar eller sammanslagningar av myndigheter kan väntas.

Av:  Elina Lundberg

Regeringen vill göra en generell besparing på statsförvaltningen, som innebär att myndigheternas anslag minskas med 1,12 miljarder kronor nästa år. Syftet är att stimulera effektivisering och bidra till finansieringen av nya reformer, skriver regeringen i budgetpropositionen som presenteras i dag.

Besparingen motsvarar en neddragning med en procent på myndigheternas förvaltningsanslag och andra anslag av förvaltningskaraktär. Inom högskolesektorn föreslås en neddragning på en halv procent på utbildnings- och forskningsanslag.

Några särskilt prioriterade myndigheter har undantagits och berörs inte av den generella besparingen. Det gäller till exempel myndigheter inom rättsväsendet, såsom Polisen och Kriminalvården.

Regeringen vill också minska antalet myndigheter. I budgetpropositionen får tio myndigheter i uppdrag att återkomma med förslag om hur sammanslagningar kan genomföras.

Enligt regeringens förslag ska Statskontoret inordnas i Ekonomistyrningsverket. Myndigheten för stöd till trossamfund föreslås bli en del av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Vidare föreslås en sammanslagning mellan Konstnärsnämnden och Statens kulturråd. Fastighetsmäklarinspektionen föreslås gå samman med Konsumentverket. Slutligen kan Myndigheten för arbetsmiljökunskap slås samman med Arbetsmiljöverket.

Regeringen aviserar även en översyn av analys- och utvärderingsmyndigheterna i syfte att genomföra fler sammanslagningar.

Vid den pressträff då finansminister Elisabeth Svantesson, M, presenterade budgetpropositionen, meddelade hon att fler nedläggningar eller sammanslagningar av myndigheter kan väntas.

– Vi har en utredning på gång som vi fattade beslut om förra veckan på regeringssammanträdet om att se över Myndighetssverige för att se om vi kan avveckla eller slå ihop fler myndigheter framöver, sade Elisabeth Svantesson.

Regeringen understryker att budgetpropositionen för nästa år är återhållsam, för att bekämpa inflationen, och att det ställer krav på prioriteringar.

Budgetpropositionen, som bygger på en överenskommelse mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, överlämnas nu till riksdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statsbudgeten
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA