Regeringen vill reformera SiS
Statens institutionsstyrelse, SiS, ska genomgå en omfattande reformering, har regeringen och Sverigedemokraterna meddelat. Myndigheten ska också få ett nytt namn. ”Det är uppenbart att den statliga barn- och ungdomsvården behöver en mer genomgripande förändring för att fungera på rätt sätt”, kommenterar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, M, planerna.
Vid en pressträff på måndagen aviserade Camilla Waltersson Grönvall att regeringen tillsätter en utredning som ska föreslå att Statens institutionsstyrelse, SiS, görs om i grunden. Regeringspartierna och Sverigedemokraterna är överens om att myndigheten, som ansvarar för den statliga barn- och ungdomsvården, ska få en ny organisation och verksamhet.
– Det är dags att stänga ett kapitel för att påbörja ett nytt när det gäller den statliga barn och ungdomsvården i Sverige, sade Camilla Waltersson Grönvall vid pressträffen.
Hon konstaterade att det finns flera stora problem på SiS-hemmen, bland annat med grovt våld, sexuella övergrepp, gängrekryteringar och rymningar, och att myndigheten i dag har svårt att klara sitt uppdrag.
Vid pressträffen medverkade även Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna, som meddelade att myndigheten kommer att få ett nytt namn. Hon betonade också att SiS kompetensförsörjning måste förbättras och säkerställas för att stärka tryggheten för personalen.
– Endast lämplig personal ska arbeta på myndigheten, och det ska vara en arbetsplats som lockar kompetent och kunnig personal, sade Linda Lindberg.
Hon vände sig även direkt till medarbetarna på SiS.
– Alla som i dag arbetar inom myndigheten och som fortsatt vill bidra och vara med på den här utvecklingsresan ska se detta uppdrag som något positivt, där ni får bättre förutsättningar att göra ett bra arbete, sade Linda Lindberg.
Kristdemokraten Christian Carlsson, ordförande i riksdagens socialutskott, deltog också på pressträffen. Han tillade att regeringen ser ett behov av att kunna göra bakgrundskontroller av personal och införa utökade möjligheter till registerkontroller av de anställda. Det är frågor som regeringen ska se över.
Utredningen om en reformering av SiS ska ledas av Lise Tamm, chefsåklagare på Åklagarmyndigheten. Hon ska bland annat föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, kränkningar och sexuella övergrepp inom den statliga barn- och ungdomsvården eller att tvångsåtgärder vidtas utan lagstöd.
Utredaren ska också se över vård- och boendemiljön, hur en ökad differentiering av vård- och boendemiljöerna kan uppnås och om den statliga barn- och ungdomsvårdens del i vårdkedjan kan stärkas.
Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 25 april 2025.
Utredningsdirektivet i korthet
Regeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över den statliga barn- och ungdomsvårdens uppdrag och organisation.
Utredaren ska bland annat:
-
analysera om SiS organisation av verksamheten är ändamålsenlig och effektiv och lämna förslag på hur verksamheten i stället kan organiseras.
-
föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer någon form av våld eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag.
-
analysera hur styrningen av verksamheterna ska bli bättre och vilka kärnuppdrag myndigheten ska ha.
-
analysera hur myndigheten ska lyckas rekrytera, utbilda och behålla kompetent personal och hur lämpligheten hos all personal ska kunna säkerställas.
-
analysera behovet av förändringar, så som andra arbetssätt och bakgrundskontroller av medarbetare.
-
överväga om det finns behov av ytterligare differentiering inom vården.
-
vid behov lämna förslag på hur ett ändamålsenligt lokalbestånd kan uppnås.
-
föreslå hur lokalbeståndet bör vara organiserat för att platsbrist inte ska förekomma.
-
föreslå ett nytt namn på myndigheten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.