Bild: Viktor Pettersson/Regeringskansliet

Regeringen vill minska högskolans administration

HÖGSKOLAN2024-08-12

Regeringen anser att lärosätenas administrativa överbyggnad behöver minska till förmån för deras kärnuppdrag – utbildning och forskning. Statskontoret har nu fått i uppdrag att föreslå åtgärder för att minska den administrativa bördan.

Statskontoret har fått regeringens uppdrag att analysera konsekvenserna av de administrativa uppgifter som lärosätena är skyldiga att utföra. I ett pressmeddelande skriver regeringen att högskolans verksamhet skiljer sig från andra statliga förvaltningsmyndigheter, inte minst mot bakgrund av principerna om forskningens frihet och akademisk frihet. Regeringen konstaterar att lärosätena har en högre grad av självständighet än andra förvaltningsmyndigheter, både när det gäller hur verksamheten kan utformas och hur ekonomiska resurser kan användas.

”Forskare och lärare i högskolan ska fokusera på att bedriva forskning i världsklass och bygga framstående forskningsmiljöer. De ska inte lägga alltför mycket tid på betungande återrapportering”, understryker utbildningsminister Mats Persson, L, i pressmeddelandet.

Statskontoret ska kartlägga de administrativa uppgifter som de statliga universiteten och högskolorna är skyldiga att utföra till följd av generella regelverk och regeringsbeslut och föreslå åtgärder för att minska de statliga lärosätenas administrativa börda.

I uppdraget ingår att universitet och högskolor ska få möjlighet att informera om vilka administrativa uppgifter som är särskilt betungande och ge egna förslag på effektiviseringsåtgärder. Vid behov ska Statskontoret också samverka med Universitetskanslersämbetet och andra berörda myndigheter och aktörer.

Uppdraget, som enligt regeringen utgör en del i ett större arbete för att minska lärosätenas administrativa börda, ska redovisas i september 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA