Regeringen utreder minskningsregel
Regeringen lovar utreda förslaget om att hindra att privata försäkringar ger långtidssjukskrivna högre ersättning än 75 procent av lönen. Förslaget har fått skarp kritik från fackligt håll.
Regeringen har föreslagit att den som är sjukskriven under längre period än tolv månader inte ska kunna få mer än 75 procent av lönen i ersättning. Om den sjukskrivne har en försäkring som ger högre ersättning ska sjukpenningen från Försäkringskassan i stället räknas ner så att det inte blir mer än 75 procent kvar.
Nu lovar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson att den delen av regeringens förslag till rehabiliteringskedja ska lyftas ut och utredas i särskild ordning:
– Jag lovar att alla parter ska få komma till tals med sina synpunkter, säger Cristina Husmark Pehrsson till tidningen Lag & Avtal.
Både LO och TCO har riktat skarp kritik mot regeringens förslag. I en gemensam debattartikel i början av oktober skrev LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och TCOs ordförande Sture Nordh att staten retroaktivt konfiskerar ett löneutrymme som många arbetstagare har avstått ifrån för att få en bättre sjuklön:
”Regeringens förslag är ett allvarligt ingrepp i parternas fria förhandlingsrätt och man kan nu fråga sig om några kompletterande avtal och försäkringar går säkra framöver. Den osäkerhet som det leder till skadar den svenska kollektivavtalsmodell som regeringen i andra sammanhang säger sig stödja.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.