Regeringen låter utreda åtgärder mot korruption
Regeringen tillsätter en särskild utredare med uppdrag att föreslå åtgärder för att motverka otillåten påverkan och korruption inom offentlig sektor.
Den nya utredningen ska omfatta statlig, regional och kommunal verksamhet samt näringsliv, med särskilt fokus på verksamhet som är offentligt finansierad. Syftet med utredningen är enligt ett pressmeddelande att säkerställa att samhället vidtar tillräckliga åtgärder på kort och lång sikt för att förebygga och bekämpa otillåten påverkan och korruption.
I direktiven till utredaren konstaterar regeringen att otillåten påverkan och korruption är ett problem. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, har den rapporterade förekomsten av otillåten påverkan ökat mellan åren 2005 och 2015. I synnerhet gäller det trakasserier, som utgör den vanligaste formen av påverkan. Två av tre myndighetspersoner uppger enligt rapporten att de utsatts för trakasserier någon gång de senaste 18 månaderna.
När det gäller korruption och tagande av mutor finns inte lika tydlig statistik. Men enligt utredningsdirektiven är mörkertalet sannolikt stort. Under 2021 anmäldes cirka 310 brott som gällde tagande av muta och cirka 80 brott som gäller givande av muta, konstaterar regeringen.
”Att motverka otillåten påverkan i form av hot, våld, trakasserier, skadegörelse samt korruption och infiltration är en fråga som rör hela den offentliga sektorn. Otillåten påverkan kan få till följd att den anställde tvekar inför åtgärder, undviker situationer eller agerar så att tjänsteutövningen kan ifrågasättas. Felaktig tjänsteutövning kan också vara kopplad till korruption och infiltration. Korruption avser situationer där en person utnyttjar sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller någon annans vinning, till exempel genom att ge eller ta emot en muta”, skriver regeringen i utredningsdirektiven.
Den särskilde utredaren ska lämna sina förslag till regeringen senast 5 januari 2024.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.