Annons:

”Regeringen hycklar om utnämningar”

REKRYTERING2009-11-26

Av totalt 93 utnämnda chefer sedan alliansregeringen tillträdde år 2006 har bara tio tillsatts efter öppen annonsering. Det skriver förre s-ministern Sven-Erik Österberg i en debattartikel.

Riksdagens utredningstjänst har gjort en utredning som visar att regeringen i praktiken bara använt sig av utannonsering i hälften av de tillsättningar som gjorts och att en mycket liten del tillsatts enbart genom annonsering, skriver Sven-Erik Österberg i Dagens Nyheter.

De flesta utnämningarna – 53 av sammanlagt 93 tillsatta chefer – har genomförts utan att den som utnämnts sökt tjänsten. Mer än en tredjedel, 38 tjänster, har tillsatts i helt slutna processer, utan vare sig annonsering eller konsulthjälp.

”Regeringens tidigare prat om öppenhet och spårbarhet kan sammanfattas i ett enda ord: hyckleri”, skriver Sven-Erik Österberg.

En modern utnämningspolitik måste vila på insikten att utnämningsmakten är ett centralt instrument för att styra riket, anser han. Socialdemokraterna kommer att formulera en ny utnämningspolitik. Den ska bygga på ökad insyn i hur rekryteringen genomförs och bygga på ett stramare regelverk för rekryteringsprocessen hur ska utformas.

Det går inte att i detalj reglera hur varje enskild utnämning ska ske, skriver Sven-Erik Österberg. Däremot bör regeringen inför varje utnämning fatta beslut om vilken modell man valt och motiven bakom beslutet bör dokumenteras och offentliggöras.

”Kravprofiler ska alltid upprättas i processens inledande skede och vara offentliga. Ett öppet ansökningsförfarande ska grundas på offentlighetsprincipen, men inte utsätta enskilda sökande för skada. Regeringen ska inte på eget initiativ hemlighålla ansökningar, men det ska skapas möjligheter för enskilda sökande att undvika att deras ansökningar blir offentliga. Hur detta bäst kan ske måste utredas och noga övervägas.”

Sven-Erik Österberg tar avstånd från regeringens förslag att sekretessbelägga ansökningar till statliga toppjobb.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA