Annons:

Regeringen backar om utlandsspioneri

MEDDELARFRIHET2013-10-11

Reglerna mot spioneri utvidgas. Däremot kommer regeringen inte att straffbelägga utlandsspioneri, ett förslag som skulle begränsat meddelarfriheten, enligt remissinstanserna. Det framgår av en lagrådsremiss.

Publikt har tidigare i år skrivit om regeringsförslaget att den som röjer uppgifter som kan ”medföra allvarligt men” för en insats som Sverige deltar i utomlands kan dömas för utlandsspioneri.

Flera remissinstanser var mycket kritiska, däribland Journalistförbundet och Utgivarna, som menade att det var ett angrepp på grundlagen Tryckfrihetsförordningen. Remissinstanserna ansåg att förslaget kunde leda till att den som lämnar hemliga uppgifter till medierna om svenska internationella insatser inte skulle skyddas av meddelarfriheten.

Nu backar regeringen från den delen av förslaget. Justitieminister Beatrice Ask säger till Svenska Dagbladet att de lyssnat på kritiken från remissinstanserna. Hon vill tillsätta en ny utredning.

”Det är viktiga frågeställningar som inte minst media har väckt, det är viktigt att ha klara svar på de konflikter som kan finnas. Vi får göra ett omtag”, säger hon till tidningen.

Däremot föreslås att ett nytt brott införs, olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Brottet gäller otillåten underrättelseverksamhet för att komma över uppgifter där Sveriges säkerhet kan skadas - om en främmande makt får ta del av dessa.



I lagrådsremissen föreslås också att flyktingspionage, som ska benämnas olovlig underrättelseverksamhet mot person, utvidgas till att omfatta verksamhet som bedrivs med genom att använda otillbörliga medel. Straffminimum höjs från böter till fängelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA