Hård kritik mot ny spionerilag

YTTRANDEFRIHET2018-02-13

Utlandsspioneriutredningens förslag möts av hård kritik i remissvaren, uppger Dagens Nyheter. Såväl myndigheter som media är starkt kritiska mot det nya lagförslaget om utlandsspioneri.

Enligt den särskilde utredaren Runar Vikstens förslag ska publicering som allvarligt skadar Sveriges samarbete med andra länder eller organisationer kriminaliseras under brottsrubriceringen utlandsspioneri och kunna leda till upp till åtta års fängelse. Utredningsförslagen stöds av flera domstolar och myndigheter, skriver Dagens Nyheter efter en genomgång av de 40 remissvaren.

Men Datainspektionen, DI, och Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet är kritiska, skriver tidningen. DI varnar för ”en påtaglig risk för betydande intrång i den personliga integriteten”. Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet påpekar att ”fler personer kan få sina uppgifter sparade vid signalspaning”.

Mediernas kritik mot förslagen är mycket hård. I ett gemensamt remissvar skriver fyra chefredaktörer i Bonnierkoncernen att förslagen påminner om de inskränkningar i tryckfriheten som infördes av nazi-Tyskland på 1930-talet:

”Den föreslagna lagen kan enkelt användas för att erodera den grundval som tryck- och yttrandefriheten är för ett fritt samhälle”.

Sveriges Radio kritiserar enligt tidningen att utredningen inte lagt fram ”några autentiska exempel eller påvisbara behov” för att inskränka friheterna. SVT skriver att möjligheten för medier att kritiskt granska och rapportera skulle försvåras väsentligt av den föreslagna lagen.

Myndigheten för Press, radio och tv, Publicistklubben samt Journalistförbundet anser också att det saknas skäl att ändra grundlagarna, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA