Annons:

Nytt spioneribrott hotar tryckfriheten

ÖPPENHET2013-05-20

Förslaget om ett nytt tryckfrihetsbrott – utlandsspioneri – är dåligt underbyggt och riskerar att försämra tryckfriheten. Det anser Journalistförbundet och branschorganisationen Utgivarna.

Utredningen, gjord av justitierådet Ella Nyström, har haft till uppgift att se över brottsbalkens regler om brott mot rikets säkerhet. Bakgrunden till uppdraget är bland annat att Sverige numera deltar i olika internationella militära insatser. Detta militära samarbete motiverar en ny straffbestämmelse om utlandsspioneri, anser Ella Nyström.

Förslaget innebär att den som röjer uppgifter som kan ”medföra allvarligt men” för en insats som Sverige deltar i kan dömas för utlandsspioneri. Straffansvaret ska gälla den som avslöjar uppgifter för att hjälpa en främmande makt eller ”sammanslutning”, men också den som av grov oaktsamhet avslöjar hemliga uppgifter.

Förslaget innebär också en förändring av grundlagen tryckfrihetsförordningen. Den som lämnar hemliga uppgifter till media om svenska internationella insatser ska inte skyddas av meddelarfriheten.

Men utredningen möter stark kritik från Journalistförbundet och medieorganisationen Utgivarna. Den är illa underbyggd, saknar konsekvensanalys och gör ingen avvägning mot tryck- och yttrandefriheten, skriver de i sitt remissvar. Utredningen inte ger heller några exempel på när Sveriges säkerhet hotats av mediernas rapportering, påpekar de.

Journalistförbundet och Utgivarna tycker också att det är oklart vad som blir brottsligt. Enligt utredningen kan det förutom uppgifter om den militära insatsen även gälla politiska frågor, exempelvis länders inbördes relationer eller framtida samarbeten.

Utredaren Ella Nyström medger att förslaget om utlandsspioneri inkräktar på yttrande- och informationsfriheten. Hon anser dock att skälen för en kriminalisering är så starka att de motiverar en inskränkning av de grundlagsskyddade friheterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Yttrandefrihet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA