Reallönerna fortsatte att sjunka inom staten
Reallönerna inom staten minskade under 2023 för andra året i rad, konstaterar Arbetsgivarverket utifrån ny statistik om löneutvecklingen på det statliga området. När hänsyn tagits till inflationen blev den reala löneutvecklingen för statsanställda minus 6 procent.
Löneutvecklingen under 2023, beräknad som årstakt, var 2,5 procent för kollektivet inom det statliga avtalsområdet, skriver Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande. Men den höga inflationen gjorde att reallönen minskade för andra året i rad. Eftersom inflationen var 8,5 procent blev den reala löneutvecklingen minus 6,0 procent. Under 2022 var motsvarande siffra minus 6,1 procent.
Enligt Arbetsgivarverket var reallöneutvecklingen inom staten positiv varje år från det första industriavtalet i mitten av 1990-talet fram till 2021. Under den perioden ökade reallönen totalt med 55 procent. Räknar man in de två senaste årens negativa utveckling stannar reallöneökningen i stället på 37 procent mellan 1998 och 2023. Det innebär att de statsanställdas köpkraft i genomsnitt är tillbaka på 2012 års nivå.
Sett över tid har den statliga sektorn enligt statistiken haft en jämnare löneutveckling än övriga sektorer, såväl privat sektor som kommuner och regioner. Detta ligger enligt Arbetsgivarverket väl i linje med principen om den arbetsgivarpolitiska delegeringen, som innebär att statliga arbetsgivare fått en självständig roll i förhandlingarna på det statliga avtalsområdet.
”En av förutsättningarna för delegeringen är att staten inte ska vara lönenormerande och därmed inte störa kostnadsutvecklingen i det konkurrensutsatta näringslivet”, framhåller statistikchef Anders Stålsby i pressmeddelandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.