Reallönerna bedöms inte återhämta sig förrän 2026
Den höga inflationen kommer att kraftigt gröpa ur löntagarnas reallöner. Inte förrän under 2026 kommer reallönerna att återhämta sig, spår Konjunkturinstitutet, KI, i sin lönebildningsrapport.
Arbetsmarknadens parter kommer att sluta löneavtal i en mycket utmanande ekonomisk miljö, konstaterar KI i ett pressmeddelande. Reallönerna kommer att minska både 2022 och 2023. Företagens kostnader för insatsvaror och räntebetalningar ökar, samtidigt som näringslivet som helhet enligt KI har ett relativt högt vinstläge.
Enligt KIs prognos kommer reallönerna inte att återhämta sig förrän 2026. Om hushållen kompenseras för höga elkostnader under hösten och vintern, kommer hushållens disponibla inkomst inte att falla lika mycket som reallönen. Svag inkomstutveckling, stigande bolåneräntor och fallande bostadspriser kommer att leda till att hushållen markant kommer att dra ned på konsumtionen den närmaste tiden, bedömer KI.
Den svaga efterfrågan kommer att ta den svenska ekonomin in i en lågkonjunktur nästa år. KI bedömer att den kommer att vara till och med 2025. Lågkonjunkturen leder till att arbetsmarknaden försvagas och arbetslösheten stiger gradvis de närmaste två åren.
Den höga inflationen leder enligt KIs rapport till höga lönekrav i flera europeiska länder, bland annat i Tyskland. Högre löneökningar i omvärlden kan få stor inverkan på svensk ekonomi. Det gäller bland annat exportefterfrågan, importpriser och växelkurs.
Om lönerna i omvärlden ökar oväntat mycket gör det att kostnaderna för företagen där blir högre. På kort sikt gynnar de högre lönerna hushållen i omvärlden. De konsumerar mera och ökar omvärldens BNP på kort sikt. Men högre kostnader gör att företagen på längre sikt måste kompensera sig genom att höja priserna, med högre inflation som följd. Det kommer enligt KI att försämra konjunkturutvecklingen utomlands. Det leder i sin tur till att efterfrågan på svenska exportprodukter minskar.
Samtidigt leder de högre priserna i omvärlden till att importpriserna stiger, vilket smittar av sig på inflationen i Sverige. Därför kommer en svag konjunkturutveckling enligt KI att göra att lönerna i Sverige blir lägre under ett antal år, för att stiga först senare när konjunkturen har återhämtat sig. Men lönerna i Sverige kommer enligt rapporten att stiga mindre än i omvärlden.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.