"Rättssäkerheten är hotad"

JURIDIK2007-04-30

Rättssäkerheten i landet är i fara på grund av den växande belastningen på det rättsliga systemet. Och den höga belastningen leder till att tvistemål behandlas styvmoderligt. Det skriver två domare i en debattartikel.

Risken för att bli felaktigt dömd för ett allvarligt brott har blivit större – och risken att skyldiga frikänns har ökat, skriver hovrättsdomarna Robert Nordh och Staffan Anderberg i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Domarna själva håller en låg profil. När de ger sig in i debatten, blir det vanligen till försvar för egna och kollegers arbetsinsatser. Låt oss därför på en gång säga att vi i mångt och mycket instämmer i den kritik som förts fram. Allt är inte dåligt, men mycket kan vara betydligt bättre. Och det som verkligen oroar är att mycket blivit sämre.”

Sveriges domarkår består enligt de två hovrättsråden av lojala, hårt arbetande jurister som visserligen kan göra enstaka misstag men som strävar efter att fullgöra sin uppgift på bästa sätt. Men effektivitetskraven har skruvats upp till en grad som innebär att domaren ständigt slits mellan att upprätthålla rättssäkerheten och kravet på att avverka mål i en allt snabbare takt.

”Det känns inte bra att förklara för makarna Svensson att anledningen till att deras mål inte kan prövas nu är att domstolens resurser behövs för ett brådskande brottmål, men det finns en ledig dag för huvudförhandling om sex månader. Det känns inte bättre att försöka somna med känslan att om jag hade låtit makarna Svensson vänta och ägnat mer tid åt eftertanke i våldtäktsmålet hade utgången där kanske blivit en annan.”

Justitieministern och varje riksdagsman, domare, advokat och åklagare borde ställa sig frågan om man själv skulle vilja få sin sak prövad under de förhållanden som råder, menar Robert Nordh och Staffan Anderberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA