Rättegång mot fackliga ledare fortsätter
I dag ställs två tidigare ordförande för det turkiska vårdförbundet SES inför rätta. Enligt Döne Gevher Koyun, women secretary på centralorganisationen Kesk, har det politiska trycket på fackliga företrädare i landet ökat.
Rättegången gäller Gönül Erden och Selma Atabey, två tidigare ordföranden i SES.
– Vi hoppas blir en rättvis process och att våra kollegor ska frikännas, säger Nursel Yücesoy, women secretary i SES.
Enligt åtalet ska de två ha skadat statens anseende internationellt genom att hålla presskonferenser och vilja uppmärksamma otillräckligheter under pandemin. SES å sin sida menar att rättegången är politiskt motiverad och riktad mot den fackliga verksamheten. Själva åtalet bygger på information från anonyma vittnen, enligt Nursel Yücesoy.
– Vid rättegången hoppas vi att kommunarresten de sitter i ska upphävas. Men vi räknar med att det kommer att bli fler rättegångar, säger hon.
I dagsläget tillåts Gönül Erden och Selma Atabey inte resa fritt inom landet och olika rättsliga processer har pågått på dem i olika omgångar sedan 2021 respektive 2022, då de arresterades första gången. Ytterligare sex fackliga ledare ställs inför rätta i samma rättegång.
Enligt Magnus Runsten, internationell handläggare på ST, betraktar den turkiska regeringen mycket av det som i Sverige anses vara vanligt fackligt arbete som ett hot mot staten.
Vårdförbundet SES ingår i centralorganisationen Kesk, som fått stöd av ST i kampen mot förföljelser.
I december 2024 besökte flera turkiska fackliga företrädare Fackförbundet ST i Stockholm. SES ledare Nursel Yücesoy var en av dem, en annan Döne Gevher Koyun, som är women secretary för Kesk. Enligt Döne Gevher Koyun avgörs möjligheterna att bedriva fackligt arbete helt av vilket förbund man tillhör.
– Är du representant för ett förbund nära regeringen får du respekt och har lättare att bli befordrad. Arbetslivet blir lättare. Är du representant för ett fackförbund på arbetarklassens sida blir du en måltavla och kan bli föremål för arresteringar, säger hon.
Många av Kesks viktigaste frågor handlar om ekonomi. Döne Gevher Koyun pekar på ekonomisk kris i landet, och att förbundet försöker stötta sina medlemmar i den. Efter kuppförsöket 2016 förlorade många offentliganställda jobbet, varav en del var medlemmar i Kesk. Av dem är det fortfarande många som inte fått nytt jobb, uppger Döne Gevher Koyun. Det har lett till privata påfrestningar för medlemmarna, så som skilsmässor.
– Vi har en solidarisk fond för ekonomiskt stöd, vi följer rättsprocesser genom våra advokater och bildar lokala och internationella nätverk. Senast den 25 november demonstrerade vi utanför departementet för de medlemmar som förlorat sina tjänster. Men inget av detta räcker till för att kompensera för vad de gått igenom, säger hon.
Enligt henne märker de tydligt att det blivit svårare att värva nya medlemmar.
– Folk säger att de kan drabbas av påtryckningar om de går med.
Döne Gevher Koyun menar att det finns en politisk polarisering i Turkiet som drivs på av regeringen, en utveckling som återspeglas i den fackliga världen. Det ska ha lett till en ökad vilja att kriminalisera facklig verksamhet med arresteringar som följd.
– Men det finns också en ny våg av facklig organisering, på grund av den ekonomiska krisen och att folk inte har råd att leva. Och när det dyker upp motstånd försöker regeringen alltid att trycka ner det, säger Döne Gevher Koyun.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.