Turkisk facklig ledare släppt ur fängelse
STs internationella sekreterare Karin Brunzell var en del av en facklig delegation som mötte den turkiska fackliga ledaren Selma Atabey när hon släpptes ur fängelse i Ankara – för att i stället placeras i husarrest. ”Den internationella uppmärksamheten har betydelse för att det blev husarrest i stället för fängelse”, säger Karin Brunzell.
Selma Atabey från det turkiska vårdförbundet SES hade vid frisläppandet i tisdags suttit ett år i fängelse, anklagad för att ha deltagit i ett träningsläger för den terroriststämplade organisationen PKK i Syrien. Men försvaret kunde visa att hon varit i Turkiet vid den tid när brottet skulle ha skett.
– Hon är röntgensjuksköterska, och den röntgenmätare hon bar på jobbet visade att hon varit på plats. Även hennes mobiltelefon visar att hon inte vistats utomlands, berättar STs internationella sekreterare Karin Brunzell.
SES ordförande Gönül Erden hade suttit ännu längre i fängelse när hon släpptes i mars i år. Även hon har satts i husarrest och får inte röra sig utanför sitt hem.
Åklagarna har tvingats släppa flera vaga anklagelser mot de fackliga ledarna om stöd till förbjudna organisationer. Det som enligt Karin Brunzell återstår för Selma Atabeys del är följder av en husrannsakan i hennes hem, där man hittade litteratur om feminism, kvinnors ekonomiska ställning och rätten till sjukvård för alla – vilket tolkas som kopplingar till en regimkritisk organisation.
Husarresten ska pågå åtminstone till september, då en hearing ska hållas. Men försvarssidan får ingen information eller underlag inför den.
– De vet alltså inte vilka anklagelser som är kvar, och försvaret får inte någon möjlighet att förbereda sig, säger Karin Brunzell.
Åklagarsidan har hänvisat till ett anonymt vittne, som ska ha pekat ut Gönül Erden, Selma Atabey och ytterligare sju fackligt engagerade personer för brott. De övriga sju personerna har inte fängslats, men har reseförbud och måste anmäla sig till polisen regelbundet.
Den internationella organisationen för fackförbund inom offentlig sektor, PSI, har stöttat de förföljda fackliga ledarna i Turkiet. När Selma Atabey släpptes ur fängelset hade en delegation rest dit och välkomnade henne. En av de som var med var STs Karin Brunzell.
– Alla var superglada, det var skratt och tårar. Vi kunde sitta och prata ett par timmar på en vägkrog på väg till hennes hem, för det var tillåtet att stanna för att äta innan husarresten tog sin början, säger hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.