Rätt att avskeda sovande skötare

ARBETSRÄTT2011-03-30

Skötaren nickade till när hon skulle övervaka en patient. Arbetsdomstolen ger Landstinget rätt som avskedade kvinnan.

Kommunalarbetareförbundet stämde Landstinget Sörmland som avskedat en skötare vid regionsjukhuset Karsudden. Enligt arbetsgivaren skulle hon ha sovit under ett extravak i september 2009. Förbundet ville att Arbetsdomstolen skulle ogiltigförklara avskedandet.

Landstinget hänvisade också till en liknande händelse i augusti 2009. Då blev skötaren ertappad när hon satt i ett mörkt rum på två stolar som var ställda mitt emot varandra, med en filt på fötterna och en väckarklocka bredvid sig. Det är osäkert om hon sov, men Arbetsdomstolen håller med landstinget om att skötaren dragit sig undan arbetet och inte haft tillräcklig kontroll över vad som hände på avdelningen. För detta fick skötaren en varning, något som domstolen finner rimligt.

Den andra händelsen inträffade under ett så kallat extravak av en självmordsbenägen patient. Personalen förväntades ha full kontroll över patienten, en timme i taget. Även denna gång satt skötaren i en stol. Om hon var vaken eller ej är inte exakt klarlagt, men Arbetsdomstolen anser det vara klarlagt att hon ”sovit eller i vart fall suttit med ögonen slutna under en längre stund under sitt extravakspass”.

En docent vittnade om det är svårt att själv avgöra om man sovit, i synnerhet under ytlig sömn.

Av två vittnens uppgifter anser domstolen det troligt att skötaren inte bara ”nickat till” utan att hon suttit med stängda ögon en längre stund. Hon har därigenom inte haft kontroll på den patient hon var satt att vaka över.

En enhällig domstol gör bedömningen att skötaren agerat på ett sådant sätt att hon får anses ha grovt förbrutit sig mot anställningsavtalet. Avskedandet är därför sakligt och inte ett brott mot anställningsskyddslagen, enligt domstolen.

2008 underkände Arbetsdomstolen uppsägningen av en behandlingsassistent vid Statens institutionsstyrelse. Mannen anklagades bland annat för att ha sovit under ett nattpass. Den gången styrkte inte vittnesmålen anklagelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA