Rapport varnar för lobbyister

EU2008-03-28

Näringslivet dominerar de viktiga arbetsgrupper och kommittéer som påverkar besluten inom EU. Det framgår av en granskning som gjorts av organisationen Alter-EU.

Näringslivets lobbyister har kontrollen över EUs lagstiftningsarbete, varnar Alter-EU efter en genomgång av EU-kommissionens expertgrupper. Dessutom redovisar kommissionen inte öppet vilka som deltar i expertgruppernas arbete. Därmed förhindras allmänhetens insyn i processen, enligt rapporten.

Expertgrupperna inrättas av EU-kommissionen för att ge råd när nya lagar och regler utvecklas, vilket ger medlemmarna ett ansenligt inflytande över beslutsprocessen. Näringslivet kontrollerar ett antal av dessa grupper, påpekar rapporten, till exempel rådgivande grupper när det gäller kontroversiella frågor som bioteknologi och bilutsläpp.

Enligt Alter-EUs rapport kan allmänhetens intressen skadas av den starka dominans som näringslivet har i vissa expertgrupper. I en av fyra rådgivande grupper representerar mer än hälften av medlemmarna näringslivet. I två av tre grupper finns en obalans till näringslivets förmån och bara en av tre består av representanter från ett brett spektrum av intressen.

”De här grupperna borde agera för det allmännas bästa, men det förefaller som vissa tillåts att ta till vara sina egna ekonomiska intressen i första hand”, skriver rapportens författare Yiorgos Vassalos.

Fakta Alter-EU

Alter-EU står för The Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation (Alliansen för insyn i lobbying och etisk kontroll). Det är en sammanslutning av mer än 140 organisationer och andra aktörer som känner oro över det växande inflytande som företagslobbyister har på den politiska dagordningen i Europa.

 

Källa: Alter-EUs hemsida

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA