Rapport förordar högre lönelyft 2016
Ett flerårsavtal med något högre löneökningar än normalt vore önskvärt i dagens konjunkturläge. Det skriver Arbetsmarknadsekonomiska rådet i en rapport inför avtalsrörelsen.
På lite längre sikt bör lönekostnadsökningarna hållas tillbaka för att arbetslösheten ska gå ned. Men i dagsläget kan mycket låga löneökningar vara sämre för produktion och sysselsättning än lite högre, resonerar Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Därför kan det vara önskvärt med ett flerårsavtal med något högre löneökningar än normalt första avtalsåret och lägre löneökningar i den förbättrade konjunktur som förväntas 2017-2018.
Enligt rapporten är det viktigt att industrin bestämmer märket för löneutvecklingen. När LO-förbunden inte samordnar sina förhandlingar måste andra aktörer ta större ansvar för att industrins avtal blir norm för löneökningstakten. Rådet håller ändå öppet för högre löneökningar i vissa avtal om det är motiverat av marknadsskäl och för att höja lönerna i kvinnligt dominerade yrken.
Reallöneökningarna har varit goda under de senaste åren av låg inflation, skriver rådet. Därför borde det vara möjligt att på några års sikt hålla tillbaka löneökningarna för att öka sysselsättningen. Enligt rådet förhandlar parterna normalt fram lägre reallöner ju högre arbetslösheten är. Ju mer återhållsam löneutveckling, desto lägre blir arbetslösheten. Arbetslösheten anpassas därmed till näringslivets kapitalavkastningskrav.
Arbetsmarknadsekonomiska rådet anser att flerårsavtal är bättre än ettårsavtal. Ett ettårigt avtal riskerar att ge för låga löneökningar under 2016 och för höga när konjunkturen förstärks senare. Lönekostnadsnivån kan då bli så hög att produktion, sysselsättning och vinster påverkas negativt.
Arbetsmarknadsekonomiska rådet
Arbetsmarknadsekonomiska rådet (AER) instiftades av Svenskt näringliv i april 2015 och är ett oberoende expertråd med uppdrag att analysera hur lönebildning, arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik påverkar arbetsmarknadens funktionssätt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.