Annons:

Bild: Getty Images

Rapport betonar vikten av att fler arbetar mer

ARBETSLIV2024-09-18

Kansliet för hållbart arbetsliv föreslår i sin slutrapport till regeringen att Arbetsmiljöverket ska få i uppdrag att sköta ett uppföljningssystem för att följa utvecklingen av arbetsmiljön. Rapporten framhåller också vikten av att fler svenskar arbetar mer.

Kansliet för hållbart arbetsliv har under ledning av Lars Stjernkvist arbetat med arbetslivsfrågor sedan 2021. När nu slutrapporten överlämnats är det viktigaste budskapet att fler måste arbeta mer.

”Det är möjligt att det finns skäl att justera prognoserna i framtiden, men om vi inte redan nu tar ytterligare initiativ för att stimulera fler att arbeta mer, finns en uppenbar risk att vi i framtiden kommer att behöva än mer dramatiska och kontroversiella åtgärder”, skriver kansliet i sin rapport.

Kansliet föreslår ett antal åtgärder som i närtid skulle kunna förbättra förutsättningarna att klara kompetensförsörjningen. Rapporten betonar vikten av att stimulera utbudet av arbetskraft med ett brett perspektiv och understryker att alla arbetade timmar räknas. Det är viktigt att förkorta ungas väg in i arbetslivet, att göra mer för att få de arbetslösa i jobb eller utbildning och att minska sjukfrånvaron och möjliggöra för fler att jobba längre.

”Vi lever allt längre och är allt friskare vilket är glädjande, därför behöver vi också ha ett längre och mer hållbart arbetsliv. Det är arbete, flit och företagsamhet som över generationer har byggt Sveriges välstånd. För att vi ska kunna upprätthålla höga ambitioner på vår gemensamma välfärd behöver vi ha ett tydligt fokus på arbete”, kommenterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, M, rapporten i ett pressmeddelande.

För att kunna möta utmaningarna med den demografiska utvecklingen behövs en bred ansats, där samtliga berörda aktörer är med och bidrar, skriver kansliet. Staten och arbetsmarknadens parter är enligt rapporten centrala aktörer för att åstadkomma ett längre, hållbart arbetsliv.

Flera av kansliets förslag har fokus på arbetsmiljön. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete som bidrar till ökad hälsa har enligt rapporten i princip bara vinnare. Kansliet vill ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att förvalta och utveckla ett uppföljningssystem som kansliet tagit fram. Syftet är att kunna följa den samlade utvecklingen inom arbetslivet. Myndigheten bör enligt rapporten också få i uppdrag att ta fram årliga rapporter om utvecklingen inom arbetslivet, baserade på statistik från uppföljningssystemet.

Kansliet för hållbart arbetsliv gör bedömningen att statens ansvar för företagshälsovården bör samordnas hos en myndighet. I dag ligger ansvaret på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. I rapporten konstateras att det samtidigt pågår en översyn i syfte att slå ihop Mynak med Arbetsmiljöverket. Därför understryks vikten av att se över det statliga åtagandet avseende företagshälsovården.

I rapporten skriver Kansliet för hållbart arbetsliv att det är ofrånkomligt att också diskutera frågor om arbetstid och riktålder för pensionen, men hur svår den diskussionen kommer att bli beror enligt rapporten på hur andra frågor hanteras, som inte är lika kontroversiella.

Kansliet föreslår att Diskrimineringsombudsmannen, DO, ges i uppdrag att göra mer för att stärka arbetsgivares förebyggande och främjande arbete mot åldersdiskriminering av äldre personer i arbetslivet. Det kan bland annat ske genom att granska arbetsgivares förebyggande arbete mot diskriminering och för lika rättigheter och möjligheter. Utifrån resultatet av granskningarna och annan befintlig kunskap bör DO utveckla och sprida kunskapsstöd på området till arbetsgivare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA