Professorer varnar för dyrare doktorander
Att ytterligare förbättra villkoren för doktorander kommer att kosta för mycket och minska den svenska forskarutbildningen dramatiskt. Det hävdar två professorer i en debattartikel efter ett nytt utredningsförslag.
Antalet doktorander minskar snabbt vid svenska lärosäten och den främsta förklaringen är att bättre villkor för doktoranderna kraftigt ökat högskolornas kostnader. Det menar Rikard Forslid och Jonas Häckner, båda professorer i nationalekonomi vid Stockholms universitet, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Som Publikt tidigare har rapporterat föreslog regeringens särskilda utredare Ann Fust förbättrade villkor för doktorander. Enligt Rikard Forslid och Jonas Häckner kommer förslagen att förvärra situationen med ytterligare nerdragningar i forskarutbildningarna som följd.
Enligt debattartikeln har antalet doktorander redan minskat med 30 procent under de senaste fem åren vid fyra av Sveriges största universitet – i Uppsala, Stockholm, Göteborg och Umeå. Enligt de två professorerna är förklaringen att skattehöjningar och villkorsförbättringar har gjort det dyrare för universiteten att anställa doktorander:
”Det är svårt att se hur den dramatiska minskningen av forskarutbildningarna i Sverige är förenlig med målet att Sverige ska vara en ledande kunskapsnation i framtiden”, skriver Rikard Forslid och Jonas Häckner.
Om kostnaderna för att utbilda doktorander höjs kraftigt kommer oundvikligen antalet nya doktorander att minska, om inte universiteten i motsvarande grad tillförs ökade anslag för utbildning på forskarnivå. Antingen måste staten skjuta till mycket stora resurser eller så måste utredningens förslag om att avskaffa stipendiefinansiering och utbildningsbidrag slängas i papperskorgen, menar de två professorerna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.