Prisas för skolinfo om facket

ARBETSLIVSPRIS2011-11-29

STs arbetslivspris går i år till Arena Skolinformation som sprider utbildningsmaterial om facket och arbetslivet.

Arena Skolinformation kunde häromdagen fira att 100 000 elever, främst i gymnasiet, fått ta del av utbildningsmaterialet Arbetslivet. Det beskriver rättigheter och skyldigheter i arbetslivet, vad ett kollektivavtal är, fackföreningsrörelsens historia och arbetande människors villkor i världen.

Johanna Lindell på Arena Skolinformation har lett projektet och var den som fick ta emot STs arbetslivspris på förbundets ordförandekonferens.

– Jättekul! Och jag märker när jag har varit ute på skolor att eleverna tycker att det är intressant att få prata om de här frågorna.

Men ger inte vanliga skolböcker kunskap om arbetslivet?

– Innan vi började gjorde vi en undersökning om vad ungdomar vet om arbetslivet och facket. Jag blev verkligen beklämd av resultatet. Det var till exempel bara hälften som kände sig förberedda på arbetslivet.

Arena Skolinformation lät också två historiker göra nedslag bland skolböcker i samhällskunskap från 1960-talet och framåt. De såg en tydlig trend.

– Tidigare skrev man i mer positiva ordalag om facket än man gör i dag. Frågor om arbetslivet fick också ett större utrymme i de böcker forskarna undersökte.

Svenskt Näringsliv erbjuder sedan länge skolorna kompletterande material i samhällskunskap, med företagens perspektiv. En facklig motsvarighet har diskuterats i många år, men först nu satts i verket.

Arena Skolinformations satsning stöds ekonomiskt av LO och dess förbund, TCO-förbunden ST, Vision, Unionen och Finansförbundet samt Saco-förbundet SSR. Förbundens stöd gör att skolorna kan beställa materialet gratis.

Arena Skolinformation har också gjort ett utbildningsmaterial om arbetsmiljöfrågor, rollspel om arbetsvillkor, diskriminering och jobbsökande samt särskilda lärarhandledningar. Ett möjligt nästa steg är att ta fram ett material om entreprenörskap.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA