Pressat läge på Kronofogden
Arbetssituationen på Kronofogdens avdelningar för registrering är pressad. ”Jag har arbetat på den här avdelningen sedan 2003 och har aldrig varit med om något liknande.” säger arbetsplatsombudet Gun-Brith Larsson.
Publikt har tidigare rapporterat om att arbetssituationen på Kronofogdens avdelningar för registrering av ärenden är hårt belastad.
Avdelningen i Sundbyberg är en av de mest drabbade och har nu fått extrapersonal för att hinna ikapp med arbetsuppgifterna.
Gun-Brith Larsson, arbetsplatsombud för ST vid inregistreringen i Sundbyberg, jobbade hela sommaren och uppskattar att det kom in 100-250 ärenden varje dag. Något som är svårt att hinna med i semestertider.
– I alla fall jag orkar inte längre arbeta i samma takt som när jag var yngre. Jag hör ju folk prata om att de sover dåligt och drömmer om jobbet.
Kronofogden har gått ut med information på sin hemsida om att man drabbats av stora förseningar gällande flera typer av registreringar. Myndigheten ber där om ursäkt och förklarar förseningen med att det nyligen varit semestertider. Gun-Brith Larsson säger dock att det redan under våren var alldeles för högt arbetstryck. Hon påtalar att det inte enbart är semestertider som gör att verksamheten halkat efter.
– Jag upplever att vi tappat personal då organisationen ständigt är i förändring. Vi har också haft en hel del pensionsavgångar där inte alla personer har ersatts än. Systemet för hur man registrerar har också ändrats, förut gick det fortare att registrera. Det är den allmänna känslan.
Enligt Arne Lundgren, ordförande för ST inom Kronofogden, har facket länge påtalat att det behövts mer personal till de berörda avdelningarna. Men man fick inte något gehör. ”Ända sedan budgeten blev klar har vi varit skeptiska och vi fick tyvärr rätt”. ”Det är först när det är kris som man tar problemen på allvar” säger Arne Lundgren.
Men Kristin Alm, enhetschef för inregistreringen, menar att förseningarna inte haft med personalbrist att göra. Hon hänvisar till den omorganisation som myndigheten gjort då de olika registreringsteamen blev en enhet. Teamen ska enas kring vilka rutiner som ska gälla och det arbetet är ännu pågående. Det tillsammans med sommarsemestrarna har bidragit till de stora förseningarna.
– Vi har kommit en bra bit på vägen men vi har givetvis mer kvar att göra. Nu arbetar vi med en tydlig prioriteringsordning för att prioritera de arbetsuppgifter som är viktigast, säger Kristin Alm.
Inregistrering finns vid fem orter i landet, Umeå, Sundbyberg, Halmstad, Gävle och Kalmar.
Kronofogden räknar med att vara ikapp med registreringar inom ett par månader.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.