Preskription avskaffas för mord
Sverige bör avskaffa preskriptionen för vissa allvarliga brott, som mord, folkmord och krigsförbrytelser. Det föreslås i en departementspromemoria som överlämnats till regeringen.
Enligt dagens regler preskriberas alla brott förr eller senare. Den längsta preskriptionstiden är 25 år och gäller för brott som kan ge livstids fängelse.
Sverige har antagit Romstadgan för Internationella Brottmålsdomstolen. Enligt den ska vissa brott inte kunna preskriberas, till exempel folkmord och krigsförbrytelser. De flesta andra europeiska länder har enligt promemorian redan avskaffat preskriptionen för sådana brott.
Ett viktigt skäl bakom förslaget om att ta bort preskriptionen för vissa brott är att modern teknik gjort det enklare och säkrare att binda personer till brott också sedan lång tid förflutit. Med modern DNA-teknik blir bevisningen enklare också för gamla brott.
Promemorian föreslår att Sverige anpassar lagen till Romstadgan och avskaffar preskription för folkmord och allvarliga brott mot folkrätten. Inte heller brott som innebär uppsåtligt dödande – mord, dråp och vissa terroristbrott – ska enligt förslaget kunna preskriberas.
Mord som har begåtts före lagändringen ska enligt förslaget preskriberas enligt de nuvarande reglerna.
I promemorian föreslås också att preskriptionstiden vid könsstympning inte ska börja löpa förrän från den utsatta flickans artonårssdag. Annars kan brottet hinna preskriberas innan brottsoffret blivit myndigt, eftersom preskriptionstiden är tio år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.