Annons:

Postnord stryper Sekos information

AVTALSRÖRELSE2013-09-11

Postnord förbjuder Sekos förtroendevalda att använda anslagstavlor och e-post för information om det aktuella strejkvarslet. Vad som gäller rättsligt är oklart.

Sedan i fredags ligger ett varsel om strejk på 30 av Postnords arbetsplatser. Seko hotar med att ta ut brevbärare, terminalarbetare och chaufförer i strejk. Men i ett brev till berörda chefer förbjuder Postnords ledning Seko att använda arbetsplatserna för att sprida information om strejkvarslet.

”Seko och de anställda har inte rätt att sätta upp anslag eller affischer på arbetsplatsen om konflikten. Seko har inte heller rätt att använda företagets post eller e-post” skriver ledningen i brevet.

– Vi är förvånade. Vi har aldrig varit med om den här typen av förbud förut, möjligen när en strejk väl brutit ut, men inte under varselperioden, säger Sekos kommunikationschef, Jonas Pettersson, till Publikt.

Just nu undersöker förbundet hur det ska agera. Jonas Pettersson utesluter inte att det kan vara ett brott mot arbetsrätten.

– Om det är det får vi ju vidta lämpliga motåtgärder, säger Jonas Pettersson.

Postnords presschef Per Ljungberg hänvisar till Almega som är den förhandlande parten, konflikten inbegriper fler företag än Postnord.

– Vi följer bara Almegas policy för arbetskonflikter, säger Per Ljungberg.

Men enligt Postnords presschef brukar facket till vardags få använda företagets e-post och sätta upp anslag på arbetsplatsen.

På Almega gör presschef David Wästberg gällande att så här ser praxis ut.

– Ingen arbetsgivare ska behöva upplåta sin egendom till information om ett varsel som hotar att allvarligt skada verksamheten.

Däremot är Seko förstås fritt att använda sina egna informationskanaler för sin information, säger David Wästberg.

Frågan om fackets rätt att sprida information på arbetsplatsen på arbetstid är inte särskilt väl fastställd i arbetsrätten, enligt Dan Holke, chef på LO-TCO Rättsskydd.

– Ingen vet hundraprocentigt vad som gäller. Sådana här fall dyker upp då och då, men prövas aldrig rättsligt. När man gör upp om helheten drar man ett streck över sådant här, säger Dan Holke.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA