Positivt om resursfördelning

ST2008-03-19

I ett remissvar på Resursutredningen betonar ST att utredningens förslag bör genomföras i sin helhet, eftersom det finns komplexa samband mellan utbildning och forskning.

Resursutredningen vill ha ett tydligare samband mellan resurstilldelning och studentens val. Det lärosäte som lockar flest studenter ska få störst resurser. ST är överens med utredningen om grundprincipen, men beklagar att förslaget är kostnadsneutralt – det behövs mer pengar till högre utbildning och forskning, menar förbundet.

I remissvaret uttrycker ST en viss oro för utredningens förslag att makten på högskolorna förskjuts från fakultetsnämnderna till styrelserna. Det kan skapa problem om samarbetet/samverkan mellan styrelse och fakulteter inte fungerar tillfredsställande:

”En generell åsikt är att det är av stor vikt att varje anställd upplever sig ha möjlighet att påverka och utöva inflytande inom sitt lärosäte. Det är viktigt att styrelserna inte ges möjlighet att agera utan att ha förankrat sina beslut ordentligt i organisationen.”

Utredningens förslag till resursfördelning välkomnas av ST, som tycker att en fördröjning av förändrade anslag kommer att underlätta för lärosätena att planera. Däremot är man orolig att fördelningen av tilläggsersättningar riskerar att leda till ett stelt och fastfruset system, där nya utbildningar inte kan få del av annat än grundersättning, oavsett undervisningsmetod.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA