Mer pengar per student i nytt förslag
En kraftig höjning av högskolornas ersättning per utbildad student föreslås i en ny utredning. I princip ska pengarna följa studenternas val, så att populära lärosäten kan växa.
Det är professor Dan Brändström som haft regeringens uppdrag att utreda resurstilldelningen till utbildning och forskning vid de svenska högskolorna.
I betänkandet Resurser för kvalitet presenteras ett förslag till ett nytt system för hur detta ska gå till. Dan Brändström vill se en förstärkning av det lägsta ersättningsbeloppet per helårsstudent. Inklusive en särskild komponent för forskningsanknytning föreslås grundersättningen bli 55 500 kronor per helårsstudent.
I dag beror den ersättning ett lärosäte får från staten på vilket ämne studenten läser. Enligt förslaget utgår i stället tillägg som beror på bland annat vilka undervisningsmetoder som används, men inte på ämnet. Det högsta tillägget föreslås bli 85 000 kronor per år. I princip ska resurserna för utbildning följa studenterna, så att populära lärosäten och utbildningar kan växa på bekostnad av mindre populära.
Utredningen föreslår också att anslagen ska undantas från det krav på produktivitetsökning som gäller för statliga myndigheter, och som i dag innebär att lärosätena inte fullt ut får ersättning för sina ökade kostnader.
En annan nyhet i förslaget är att medlen för grundutbildningen ska ha en fast nivå under en fyraårsperiod. Tanken är att detta ska underlätta lärosätenas planering.
På forskningssidan ska forskningsanslagen utgå i två delar, en basdel och en konkurrensutsatt del. Det innebär att kvalitetsutvärderingar och antalet citeringar i vetenskapliga tidskrifter kommer att få betydelse för anslagens fördelning. Antalet anställda med doktorsexamen och antalet kvinnliga professorer är andra faktorer som föreslås påverka resurstilldelningen.
I utredningen föreslås också att högskolor ska få rätt att utfärda examina på forskarnivå inom enskilda ämnen. I dag måste högskolorna kvalificera sig för examinationsrätt inom ett brett vetenskapsområde.
Den ökade ersättningen per student föreslås bland annat finansieras genom att antalet helårsstudenter minskar – utredningen kalkylerar med 5 000 färre studenter.
Dan Brändström pläderar i utredningen även för att staten ska öka de ekonomiska bidragen till forskning.
– Resursutredningen visar att det behöver tillskjutas mycket pengar framöver för att den högre utbildningen ska kunna garantera varje student en kvalitativ utbildning. Än en gång visar en utredning att mer pengar behövs. Vi hoppas att regeringen med Lars Leijonborg i spetsen tar utredningen på orden, säger Sveriges Förenade Studentkårers ordförande Elin Rosenberg i en kommentar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.