Polisen föreslås få kroppsvisitera vid förhör
Polisen ska få större möjligheter att kroppsvisitera förhörspersoner i samband med förhör som hålls i Polismyndighetens och Säkerhetspolisens lokaler. Det föreslår Blåljusutredningen i ett slutbetänkande.
Personer som kallas till förhör i polisens lokaler har inte sällan anknytning till kriminella grupper och har ett stort våldskapital, konstaterar Blåljusutredningen under ledning av hovrättspresidenten Anders Perklev. Det förekommer att de har med sig knivar och skjutvapen under förhören. I dag har polisen inte laglig rätt att kroppsvisitera personer som ska förhöras. Det utgör ett allvarligt hot mot anställda inom polisen. Därför föreslår utredningen att det införs en möjlighet att genomföra kroppsvisitation av personer som hörs i polisens lokaler.
Utredningen har också haft i uppdrag se över polisers rätt till ersättning vid allvarlig kränkning och föreslå åtgärder. Enligt utredningen skulle en utvidgad rätt för poliser och andra särskilt utsatta yrkesgrupper att få ersättning för allvarlig kränkning genom brott leda till ökade kostnader för det allmänna. Rättsväsendet skulle belastas av fler ärenden, eftersom det skulle leda till att fler brott anmäls om den enskilde kan få ekonomisk ersättning. Det skulle också leda till ökade kostnader för staten i form av brottsskadeersättning till den som drabbas. Kostnaderna är enligt utredningen svåra att beräkna, men skulle sannolikt inte uppgå till alltför höga belopp.
Utredningen lämnar inget förslag till ändring av lagstiftningen, men föreslår att någon myndighet får i uppdrag att ta fram ett underlag som allsidigt belyser polisers utsatthet för brott i tjänsten och hur sådan brottslighet påverkar den polis som drabbas.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.