Plus och minus för statens arbetsmiljö

NYHET2003-07-30

Statens anställda var mer nöjda med sin arbetsmiljö 2001 jämfört med 1999.

Av:  Eva Spira

Det är en ganska motsägelsefull bild som träder fram i Arbetsgivarverkets bearbetning av SCBs arbetsmiljöundersökningar 1999–2001.

Den visar att de statsanställda oftare än andra anser sig ha inflytande över sina arbetstider. Flertalet tycker att de utvecklas och lär sig nytt varje vecka.

Det är fler statsanställda som får betald utbildning på arbetstid än inom arbetsmarknaden i stort. Men andelen har sjunkit sedan 1999.

En högre andel statsanställda än andra säger sig också vara mycket nöjda med sina arbetstider.

Däremot är det fler kvinnor (närmare 5 procent) som upplever att de har utsatts för sexuella trakasserier i staten än på övriga arbetsmarknaden. Nästan 20 procent av kvinnorna i staten upplever att de har utsatts för könsgrundade trakasserier någon gång de senaste tolv månaderna, vilket även det är betydligt fler än på resten av arbetsmarknaden.

Likaså har fler män kommit i konflikt eller bråk eller utsatts för hot och våld i staten än på andra arbetsplatser. 2001 var det drygt 20 procent av männen som angav att de hade utsatts för hot och våld under de senaste tolv månaderna. I kommuner och landsting var motsvarande siffra ännu högre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA