Personalen knäar på försäkringscentret
Några är sjukskrivna på grund av stress. Bland dem som är kvar på jobbet är många mer eller mindre sjuka. De anställda på Försäkringskassans lokala försäkringscenter i Sundsvall mår dåligt.
– Ibland kan man känna stressen komma krypande efter golvet och upp på ryggen, säger Annelie Pettersson, vice ordförande för ST på Försäkringskassan i Sundsvall.
På det lokala försäkringscentret i Sundsvall har personalstyrkan minskat med mer än en tredjedel, från 100 anställda i början av 2009 till 64 nu. Om inte ytterligare resurser skjuts till kan fler behöva sluta, enligt områdeschefen.
En orsak till neddragningarna är att budgeten bygger på prognoser om att antalet inkomna ärenden ska minska till följd av de nya sjukreglerna. Ändå upplevs arbetsbelastningen som mycket hög.
– Vi hade en tung ryggsäck med pågående ärenden med många långtidssjukskrivna. Överlämningen till Arbetsförmedlingen har tagit mycket kraft, och nu kommer en hel del ändå tillbaka, säger Annelie Pettersson.
Tufft sedan 2008
Sedan i juli är Arbetsmiljöverket inkopplat och Försäkringskassan ska återrapportera vilka åtgärder som vidtagits senast 1 november.
– Situationen har aldrig varit värre och då har det ändå varit tufft sedan 2008 då försäkringscentret bildades, säger Christina Svensson, samordnande arbetsmiljöombud.
Hon berättar att folk reagerar olika. En del sover dåligt, eller stänger in sig på jobbet. Andra pratar om sin oro, som ett sätt att hantera stressen.
Det senaste året har i genomsnitt 5,4 procent varit sjukskrivna på arbetsplatsen. En handfull är hel- eller deltidssjukskrivna med stressrelaterade besvär.
– Både sjukfrånvaron och sjuknärvaron är hög. Och vi får inga vikarier, utan vi som är kvar täcker upp, även för dem som orkar mindre, säger Annelie Pettersson.
Roger Groth, handläggare, säger att han är frustrerad och känner sig otillräcklig. Han menar att orsakerna till att folk mår dåligt är flera: neddragningar, regeländringar med kort varsel och ständiga förändringar. Ärendena har också blivit mer komplicerade med fler tidsgränser som måste iakttas:
– När jag började hade jag kanske 200 ärenden igång samtidigt, nu har jag 70 till 80, men pressen är ändå mycket högre.
Kritik mot resursfördelningen
Mycket av kritiken riktas högre upp i organisationen, mot dem som fördelar resurserna. Men de ST Press talat med anser också att områdeschefen måste bli bättre på att informera.
Områdeschefen Ann-Christin Munther säger att hon påtalat för sin chef hur prognosmodellen för budgeten slår, och informerat personalen om detta via samverkansgruppen.
Hon säger att hon är medveten om att många mår dåligt, och hade kontaktat HR-avdelningen redan före Arbetsmiljöverkets
inspektion. Hon har genomfört en omorganisering som ska jämna ut arbetsbelastningen.
– Men det är inte en åtgärd som är lösningen, utan flera, säger hon.
Chefen för samtliga lokala försäkringscenter, Svante Borg, säger att alla prognosmodeller är trubbiga. Enligt honom ligger dock belastningen i Sundsvall strax över medel. Men även andra faktorer kan påverka, menar han.
– Det kan exempelvis också handla om ledning och styrning, säger Svante Borg.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.