Annons:

»Personalen jobbar väldigt hårt«

MIGRATIONSVERKET2015-10-06

Migrationsverket togs på sängen av den stora ökningen av asylsökande. Nu arbetar frivilliga myndighetsanställda till midnatt för att hantera situationen på centralstationerna. Den operativa chefen konstaterar att situationen är »otroligt slitsam«.

Av:  Elin Ekselius och Eva Spira

Det är sen söndagskväll. Vid det lilla bordet på Stockholms central står Migrationsverkets anställda i gula västar. Två män kommer fram till bordet.

– Jag hittade den här killen på Vasagatan. Han pratar kurdiska precis som jag. Han har varit här sedan i eftermiddags, men nu har han bestämt sig. Han vill söka asyl här, förklarar den ena.

Migrationsverket har ingen uppsökande verksamhet. Att söka asyl ska vara ett aktivt val. Men personalen ska finnas på plats här i sina västar.

– Jag tycker det är jätteviktigt att vi som myndighet syns och är tillgängliga för folk som vill söka skydd, säger Shokha Matsson, som till vardags är mottagningshandläggare i Hallonbergen. Hon har frivilligt anmält sig till kvällspasset och slutar när sista Malmötåget har kommit in, omkring midnatt.

Sida vid sida med Migrationsverkets personal finns personal från socialtjänsten, poliser och ett tjugotal personer från Röda korset som delar ut bananer, vattenflaskor, tvål, bindor och deodorant. Advokater finns också på plats, liksom sjukvårdskunniga som »har fått kontakt i en grupp på Facebook«. Här finns också många personer med rosa armbindlar från nätverket »Refugees welcome«. Allt detta har dragits i gång på bara ett par veckor – för ingen förutsåg den stora ökningen av antalet flyktingar.

Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik suckar över de klagomål som har riktats mot statsanställda de senaste veckorna, när omkring tusen asylsökande har kommit till Sverige varje dygn.

I takt med att de massiva frivilliginsatserna har uppmärksammats har frågan »men var är staten?« återkommit, inte minst i sociala medier.

– Vi klarar den här situationen mycket tack vare de anställdas engagemang. För oss började inte det här för tre veckor sedan, utan för flera år sedan. Vi har tagit emot hundratusentals asylsökande och vår personal jobbar väldigt hårt.

Han beskriver hur personal frivilligt har anmält sig till både kvälls- och nattpass för att möta nyanlända.

– Men man klarar sig inte så länge på att bara be personalen att jobba mer. Det är inte stabilt.

I stället, säger Mikael Ribbenvik, försöker man nu anpassa organisationen: personal flyttas till ansökningsverksamheten, de schemaläggs i hamnar, på centralstationer och ankomstboenden – och de senaste åren har Migrationsverket nyanställt nästan tusen personer om året.

– Nyanställningar tar tid och kraft och nya medarbetare behöver introduktion och lärande. Så det är tveeggat. Men vi måste expandera för att klara situationen.

Migrationsverket missade helt höstens stora ökning av asylsökande. Prognoserna har i stället skrivits ned gång på gång – senast i slutet av juli. Men Mikael Ribbenvik vill inte kalla det för ett misslyckande.

– Inte bara Sverige utan hela Europa har överrumplats av detta, säger han. Prognoser är ett försök att skåda in i framtiden, och ibland är det för svårt. Så nu gör vi allt vi kan för att ta ansvar och klara av att möta den här akuta

situationen.

Över 24 000 sökte asyl i september

  • I slutet av juli var Migrationsverkets prognos att det skulle komma 68 000 till 88 000 asylsökande 2015.
  • Under årets första nio månader sökte 73 079 personer asyl. Av dem sökte 24 306 under september månad.
  • Den största gruppen asylsökande kommer från Syrien.s I slutet av juli var Migrationsverkets prognos att det skulle komma 68 000 till 88 000 asylsökande 2015.
  • Under årets första nio månader sökte 73 079 personer asyl. Av dem sökte 24 306 under september månad.
  • Den största gruppen asylsökande kommer från Syrien.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA