Fortsatt akutläge på Migrationsverket
Migrationsverket tar emot mer än 9 000 asylsökande varje vecka. STs avdelningsordförande säger att man måste börja betrakta den akuta situationen som normaltillstånd.
Sanna Norblad, avdelningsordförande för ST på Migrationsverket, beskriver det som att myndigheten befinner sig i ett chocktillstånd.
– Vi behöver börja se det som normalt, arbetsbelastningen kanske kommer att se ut så här under ett par år framöver, säger hon.
Hittills har personal flyttats från ordinarie verksamheter till bland annat ansökningsverksamheten, centralstationer och hamnar för att hantera den akuta situationen. Nu ska man i stället schemalägga personal i både två- och treskift, vilket kan innebära kvälls- och nattpass för personalen.
Samtidigt fortsätter man att nyanställa i högt tempo. Migrationsverket uppger att man de senaste åren har nyanställt ungefär tusen personer om året.
ST har varit tveksamma till schemalösningar i två- och treskift.
– Det oroar många medarbetare, men samtidigt ser vi att det behövs. Situationen är akut och vi kommer inte att klara det bara med hjälp av övertid. Den här myndigheten har alldeles för lojala medarbetare, säger Sanna Norblad.
Hon säger att det viktigaste vid schemaläggningen är att det går att göra undantag för personal som inte har möjlighet att komma ifrån på till exempel kvällar.
– Om man är ensamstående förälder har man kanske inte möjlighet att plötsligt börja jobba natt. Man måste hitta lösningar som fungerar för alla medarbetare.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.