Personal måste säkra sig i skogen

SKOGSSTYRELSEN2012-01-12

Skogsstyrelsen måste se till att fältpersonalen skyddar sig bättre mot situationer som kan urarta i hot eller våld. Det kräver Arbetsmiljöverket i ett inspektionsmeddelande.

Skogsstyrelsens fältpersonal ska följa vissa rutiner för att förebygga hotfulla situationer eller våld. Problemet är att rutinerna inte efterlevs tillräckligt noggrant. Till exempel ska fältpersonalen alltid färdas i egna fordon. Ändå förekommer det att Skogsstyrelsens anställda vid tillsyn åker med i markägarens bil. Det upptäckte arbetsmiljöinspektören Leif Söderqvist när han inspekterade myndighetens distriktskontor i Sundsvall/Timrå i december. Inspektionen är en av många när Arbetsmiljöverket 2011 och 2012 satsar särskilt på risken för hot och våld vid myndighetsutövning.

– Skogsstyrelsen har bra rutiner, men det behövs finjusteringar, säger Leif Söderqvist.

Fältpersonalen kan till exempel fatta beslut om inlösen av särskilt skyddsvärda marker. De kan även tvinga skogsägare att plantera eller röja. Sådan tillsyn är inte alltid välkommen och skulle kunna utlösa gräl, hot och våld, enligt Leif Söderqvist.

– Risken finns även om jag inte hört att det skulle ha hänt. Fältpersonalen vet inte alltid vilka människor de möter och det gäller att tänka förebyggande.

Förutom att personalen bör åka i egen bil alternativt i annan myndighets fordon, måste Skogsstyrelsen tydliggöra sin rutin för hemkomstkontroll.

Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande, riktat till hela Skogsstyrelsen, ställer också krav på att alla på fältet bär med sig sitt personliga larm.

– Det finns en okunskap om hur larmen fungerar. Larmrutiner är något man regelbundet måste repetera, för oftast behöver ingen använda larm, säger Leif Söderqvist.

Royne Andersson, ordförande för ST inom Skogsstyrelsen, välkomnar Arbetsmiljöverkets granskning.

– Frågan om hot och våld har varit uppe i samverkan centralt, säger Royne Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA