Personal måste jobba i ytterkläder

SIS2010-12-14

De gamla lokalerna är iskalla, bedrövligt anpassade, och säkerhetsbristerna uppenbara. Huvudskyddsombudet vid Hornö LVM-hem har vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Av:  Therese Säfström

– Nattpersonalen har varit tvungen att arbeta i ytterkläder. I ett personalrum mätte vi temperaturen till 14 grader förra veckan. I ett klientrum var det 6,5 grader, säger Marie Friis, arbetsplatsombud för ST.

På LVM-hemmet, som ligger i Enköping, bor tvångsomhändertagna missbrukare. I den gamla byggnaden drar kylan rakt in. Personal och klienter har själva ställt in fläktar och hängt täcken för fönstren, berättar Marie Friis.

– Man blir ju desperat. Vi måste försöka uppnå någon slags minsta bostadsstandard, säger hon.

Men lokalerna har många brister och dömdes ut redan för tre år sedan. Personal har flera gånger varit nära att fastna i ett avskiljningsrum för våldsamma klienter där dörren går åt fel håll. Och nyanlända tvångsintagna tas emot i en kombinerad tvättstuga bland smutskläder, tvättmedel och klädförvaring.

– Jag håller med om att lokalerna är i bedrövligt skick och att åtgärderna har tagit för lång tid, säger institutionschef Anders Hågeby som samtidigt försäkrar att problemen nu tas på största allvar.

Enligt Anders Hågeby finns beslut om att nya lokaler ska börja byggas i vår. Kylan ska avhjälpas provisoriskt med hjälp av en byggfirma.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA