Pensionsmyndigheten överbelastad
Den nya Pensionsmyndigheten har blivit överbelastad och har problem att klara alla ärenden. Det är svårt att komma fram per telefon och handläggningstiderna är för långa.
Vid årsskiftet tog den nya Pensionsmyndigheten över pensionssamtal från både Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten, PPM. Kalkylen var att belastningen skulle öka med 17 procent, skriver Sydsvenskan. I själva verket har antalet telefonärenden fördubblats:
”Vi räcker inte till, många fler ringer än förväntat, och handläggningstiderna är alldeles för långa”, säger Pensionsmyndighetens kommunikationschef Sten Eriksson till tidningen.
Han beskriver det som en ond spiral – när belastningen på kundservicen ökar, blir handläggningstiderna längre. Och det är framför allt i telefonkundtjänsten organisationen inte räcker till:
”Vi har sextio anställda i dag, men har anställt trettio personer till. Dessutom kommer handläggare också att hjälpa till med samtalen”, säger Sten Eriksson.
Handläggningen av ålderspensioner och bostadstillägg tar alldeles för lång tid. En komplett ansökan tar ungefär en månad att hantera, fattas någon uppgift kan väntetiden bli den dubbla, skriver Sydsvenskan. Det är visserligen ungefär samma handläggningstider som Försäkringskassan hade tidigare, men målet är att få ner handläggningstiden till en vecka, säger Sten Eriksson:
”Men jag har inte hört att någon skulle bli helt utan pengar”.
Han hoppas att myndigheten ska kunna beta av ärendekön till årsskiftet.
Pensionsmyndigheten
Pensionsmyndigheten inrättades 1 januari 2010. Myndigheten har tagit över Försäkringskassans och PPMs pensionsverksamhet.
Myndigheten har 1 000 anställda vid 80 servicekontor gemensamma med Försäkringskassan och Skatteverket. År 2012 ska det finnas 124 kontor.
Källa: Sydsvenskan
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.