Övertid regel för många tjänstemän

ARBETSTIDER2010-11-30

Åtta av tio privata företag bryter mot arbetstidslagen. Sjukskrivningar som har samband med arbetstiden är vanligt. Det visar fackförbundet Unionens arbetsmiljöbarometer som presenteras på DN debatt i dag.

Av:  Eva Spira

Större löneutrymme och goda arbetsvillkor är två krav Unionen vill driva inför nästa avtalsrörelse. Förberedelserna inför de avtal som går ut 30 september 2011 är redan igång och det pågår rådslag om vilka frågor som ska prioriteras.

I en debattartikel i DN presenterar Unionen i dag en arbetsmiljöundersökning där 2 640 arbetsmiljöombud svarat på frågor om arbetstiderna.

Där svarar 84 procent att tjänstemän på deras arbetsplats regelbundet arbetar övertid eller mertid. Därmed bryter företagen mot både arbetstidslagen och EUs arbetstidsdirektiv, som stadgar att övertidsarbete bara får förekomma vid oförutsedda och tillfälliga arbetstoppar, skriver Unionens ordförande Cecilia Fahlberg i debattartikeln.

37 procent av arbetsmiljöombuden uppger att sjukskrivningar som har samband med arbetstiden förekommer på deras arbetsplatser.

På många håll är det också svårt att ta ut de fyra veckors sammanhängande semester på sommaren som man har rätt till enligt semesterlagen.

Bara hälften av arbetsplatsombuden på arbetsplatser med 5 till 50 anställda svarar att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Unionen vill att alla ska ha tillgång till företagshälsovård. Förutom hälsoundersökningar ska företagshälsovården också ge möjlighet att se över hela arbetssituationen, skriver Cecilia Fahlberg i artikeln.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA