Övergrepp på jobbet vanligt i EU

ARBETSMILJÖ2014-02-17

Våld på arbetsplatsen är ett utbrett socialt fenomen i Europa, enligt en rapport från Eurofound. Sex procent av alla anställda i EU-länderna anger att de utsatts för fysiskt våld det senaste året.

Tolv procent av EU-medborgarna uppger att de råkat ut för andra övergrepp på jobbet än fysiska – mobbning, trakasserier och sexuella trakasserier – under den senaste månaden. Psykiska övergrepp anmäls också oftare än fysiska. Mobbning och allmänna trakasserier är vanligare än sexuella trakasserier, enligt Eurofound.

Omfattningen av mobbning på arbetsplatserna varierar stort mellan EU-länderna. Utsattheten är jämförelsevis vanligare i Frankrike och Beneluxländerna, medan antalet rapporterade övergrepp är lägre i Syd- och Östeuropa. Enligt rapporten kan skillnaderna bero på olika medvetenhet om problemen och benägenheten att rapportera.

Enligt rapporten är människor som arbetar med omfattande kontakt med allmänheten mer utsatta för fysiskt och psykiskt våld. Nivåerna är särskilt höga inom sjukvård och socialtjänst.

De som utsätts för våld och trakasserier är också mer utsatta för arbetsrelaterade sjukdomar, enligt Eurofound. Psykiskt våld har lika stora effekter på sjukfrånvaron som fysiska övergrepp, skriver Eurofound och anger den kumulativa effekten av fortgående psykiska övergrepp som mobbning och trakasserier som orsak till ökad sjukfrånvaro.

Källa: Eurofounds rapport Physical and psychological violence at the workplace (Fysiskt och psykologiskt våld på arbetsplatsen) http://bit.ly/1bBdStE

Eurofound

Eurofound står för The European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Europastiftelsen för förbättrade arbets- och levnadsvillkor). EU-organet Eurofound inrättades 1975.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA