Övergångsrestriktioner mellan anställningar ska utredas

STATSFÖRVALTNING2022-06-09

Regeringen tillsätter en särskild utredare för att föreslå restriktioner vid övergång från vissa anställningar eller uppdrag inom offentlig verksamhet. Syftet är att minska risken för korruption och intressekonflikter.

Den särskilde utredaren ska kartlägga omfattningen av övergångar från offentliga verksamheter till exempelvis det privata näringslivet, och ta ställning till vilka befattningar och positioner i verksamheterna som bör omfattas av övergångsrestriktioner i form av en karenstid.

”Regeringen tar nu, med en utredning om övergångsrestriktioner, ytterligare ett steg för att stärka integriteten i de offentliga verksamheterna. Offentliga verksamheter som kännetecknas av stark integritet ger bättre skydd mot intressekonflikter och korruption”, kommenterar civilminister Ida Karkiainen utredningsuppdraget i ett pressmeddelande.

Enligt direktiven ska utredaren ta ställning i ett antal frågor, bland annat om individen ska ha rätt till ersättning och vilket organ som ska göra prövningen.

Regeringen konstaterar i direktiven att en flexibel arbetsmarknad ur många aspekter är positiv och bidrar till att öka kompetensen i verksamheterna. Det kan vara attraktivt och utvecklande att växla mellan offentliga och andra verksamheter, men övergångar kan också innebära risker för intressekonflikter, framför allt när det gäller personer med högre befattningar eller positioner, skriver regeringen.

Sedan 2018 finns redan särskilda karensregler för statsråd och statssekreterare. Också den som innehar eller har avslutat ett uppdrag som riksrevisor eller riksrevisionsdirektör, ledamöter i Riksbankens direktion samt generaldirektören för Transportstyrelsen omfattas av motsvarande regler. Utredaren ska utvärdera de nuvarande bestämmelserna.

Utredningen ska redovisas senast 23 augusti 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA