Annons:

Över 100 fackligt aktiva mördades

IFS2010-06-10

101 fackligt aktiva blev mördade förra året, enligt en ny rapport från den internationella fackliga samorganisationen IFS. Ytterligare tiotusentals utsattes för hot, våld eller trakasserier.

Finanskrisen har enligt rapporten haft en förödande inverkan på rättigheterna i arbetslivet i de flesta av världens länder. Miljontals arbetstagare har förlorat sina jobb och ytterligare många miljoner har fått kraftigt försämrade löne- och anställningsvillkor.

Enligt rapporten är nu vartannat jobb på den globala arbetsmarknaden tillfälligt och möjligheterna att ställa krav på rimliga arbetsvillkor eller protestera mot missförhållanden är svårt, farligt eller till och med förbjudet.

Fackligt engagemang blir allt farligare runt om i världen. Förra året mördades 101 fackligt aktiva, en ökning med 30 procent jämfört med året innan. Ytterligare tiotusentals arbetstagare utsattes för hot, avsked, övergrepp, sexuella trakasserier, misshandel eller fängslades därför att de engagerat sig fackligt eller deltagit i aktioner för bättre villkor på sina arbetsplatser.

Bland dem som drabbas finns lärare, sjukvårdsanställda, gruvarbetare, journalister, transportarbetare och lantarbetare. En stor, oskyddad grupp är de miljontals kvinnor som arbetar som hembiträden. Trots att många av dem har slavlika arbetsförhållanden och utsätts för sexuella övergrepp är anmälningarna få, konstaterar IFS. Migrantarbetare och papperslösa är andra mycket utsatta grupper.

Colombia var också i fjol det farligaste landet för fackligt aktiva. Under året mördades 48 fackligt engagerade personer, varav 5 kvinnor. Guatemala och Honduras kom på andra och tredje plats, med 16 respektive 12 mord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA