Otydligt samband hälsa-förtidspension
Det har varit stor skillnad i hälsotillstånd bland dem som fått förtidspension de senaste 30 åren. Under perioder då fler beviljats förtidspension har det genomsnittliga hälsoläget bland dem varit bättre.
Hälsan hos dem som de senaste trettio åren beviljats förtidspension, sjuk- och aktivitetsersättning sedan 2003, varierar kraftigt. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. I studien har forskarna granskat hälsoläget hos dem som beviljats förtidspension under perioden 1986-2008. När fler får förtidspension tycks de som beviljats också ha en bättre hälsa, och när färre beviljats förtidspension är hälsan bland dem som beviljats sämre, konstaterar IFAU.
”Våra resultat tyder på att variationerna i inflödet till förtidspension inte i huvudsak beror på hälsoförändringar i befolkningen. Det tycks också vara andra saker som spelar roll”, skriver en av rapportens författare, Lisa Laun, i ett pressmeddelande.
Till en del hänger variationerna samman med att kvalificeringskraven förändrats. När man tog bort förtidspensionering av arbetsmarknadsskäl för åldersgruppen 60–64 år 1991 blev effekten att de som förtidspensionerades efter det hade sämre hälsa. Men andra variationer kan inte förklaras av sådana formella förändringar:
”Eftersom hälsan hos dem som förtidspensioneras varierar utan att lagen ändrats tror vi att också informella förändringar av hälsobedömningen för att bli beviljad förtidspension har fått genomslag. Vi ser exempelvis att hälsan hos beviljade förtidspensionärer försämrades efter sammanslagningen av de regionala Försäkringskassorna till en central myndighet år 2005, vilket kan bero på en ökad strikthet i hälsobedömningen”, skriver Lisa Laun.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.