Osäkert läge på myndigheter som ska läggas ned
Minst 280 anställda berörs av den statliga utredningens förslag om att lägga ned sju myndigheter och flytta verksamheten till andra myndigheter. ”Vi vet fortfarande inte riktigt vad förslaget kommer att innebära i praktiken”, säger Sofia Lindberg, ordförande för ST inom Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, en av de myndigheter som förslaget gäller.
På måndagen presenterades utredningen om mindre myndigheters uppgifter och organisation, som på uppdrag av regeringen har gjort en översyn av myndigheter med färre än 100 årsarbetskrafter, samt de så kallade analys- och utvärderingsmyndigheterna. Utredningen föreslår att sju myndigheter avvecklas, och att deras verksamhet flyttas till andra myndigheter. Sammanlagt har myndigheterna minst 280 anställda, varav ett trettiotal är ST-medlemmar.
En av myndigheterna är Trafikanalys. Enligt förslaget ska Trafikanalys verksamhet överföras till Tillväxtanalys, vars uppdrag ska breddas och omfatta energi-, klimat- och miljöpolitik. Eva Edenström, arbetsplatsombud för ST vid Trafikanalys, tycker att utredningens förslag är bättre än befarat.
– Jag trodde att det skulle vara lite tuffare. Utredaren tryckte tydligt på att det inte handlade om besparingar, och eftersom båda är analysmyndigheter finns det fördelar med att gå samman. Vi pratade om det efter presskonferensen, att alla kände sig ganska lugna efter beskedet.
Trafikanalys har i dag kontor i Stockholm och Östersund, samma orter som Tillväxtanalys. Även det är positivt, anser Eva Edenström.
– Vi verkar ju ha turen att få vara kvar, eftersom Tillväxtanalys också sitter i Östersund och Stockholm. Sedan exakt hur vi blir placerade, det får väl framtiden utvisa.
En annan myndighet som berörs av utredningen är Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, vars verksamhet föreslås flyttas till Inspektionen för socialförsäkringen, ISF. Förslaget var redan känt för de anställda, då en del uppgifter från utredningen läckte ut innan årsskiftet.
– Det var ingen överraskning, men nu blir det ju mer konkret. Vi vet fortfarande inte riktigt vad förslaget kommer att innebära i praktiken. En del medlemmar är oroliga, en del tar det med ro, säger Sofia Lindberg, avdelningsordförande för ST inom IAF.
Även Delegationen för migrationsstudier, Delmi, ska enligt utredningen slås ihop med ISF. Delmi har kontor i Stockholm och ISF i Göteborg, medan IAF är placerade i Katrineholm. Utredningen föreslår att den breddade myndigheten endast ska ha kontor i Stockholm och Göteborg. Ett skäl som anges är att det är lättare att rekrytera i storstäderna.
– Det är ett märkligt argument, tycker jag. Vi har inte haft några svårigheter att rekrytera här i Katrineholm, det finns många orter man kan pendla ifrån, så som Norrköping, Linköping och Västerås, säger Sofia Lindberg.
Hur och när sammanslagningen av myndigheterna ska ske är ännu inte klart, inte heller hur de 280 anställda kommer att påverkas. Men samtliga 50 myndigheter som har analyserats i utredningen, inklusive de sju som föreslås avvecklas, har uppgifter och verksamheter som är motiverade statliga åtaganden, slår utredningen fast.
”Vidare bedömer utredningen att de motiv som låg till grund för myndigheternas bildande alltjämt är giltiga, och i en majoritet av fallen snarast har förstärkts över tid”, skriver den särskilde utredaren Ulf Bengtsson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.