Oroliga tjänstemän i Regeringskansliet

REGERINGSKANSLIET2018-09-27

I ett brev till förvaltningschefen uttrycker 261 opolitiska tjänstemän vid Regeringskansliet oro inför den kommande regeringsbildningen, uppger Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Tjänstemännen, som arbetar på flera olika departement, är enligt tidningarna bekymrade för hur ett nytt regeringsunderlag kommer att påverka Regeringskansliets ”värdegrund och policy inom mångfald och icke-diskriminering”. I skrivelsen kräver de ett svar på vad som går först – lojalitetsplikten mot regeringen eller reglerna om människors lika värde.

Initiativtagare till skrivelsen är kanslirådet Pernilla Nilsson på utrikesdepartementet. Hon menar att uppropet är helt opolitiskt:

”Vi är ju just opolitiska tjänstemän och det är därför vi har skickat det här innan en eventuell regering har tillträtt så att det inte kan uppfattas som kritik av den regeringen”, säger hon till Svenska Dagbladet.

En annan av undertecknarna är Thomas Janson, STs avdelningsordförande i Regeringskansliet. Han säger till Publikt att han inte vill kommentera skrivelsen innan den interna processen har genomförts.

Han har dock sagt till Dagens Nyheter att lojalitetsplikten gentemot regeringen är självklar. ”Samtidigt finns det i bland annat FNs förklaring om de mänskliga rättigheterna, värdegrunden för statsanställda och i RK:s medarbetarpolicy tydligt uttryckt att all form av diskriminering på grund av till exempel kön eller etnisk tillhörighet är förbjuden.” Förkortningen RK står för Regeringskansliet.

Förre moderatledaren och statsministern Carl Bildt, M, är mycket kritisk till tjänstemännens aktion:

”Ingen torde uppfatta detta som annat än S-märkt kampanjande mot en alliansregering. Tjänstemän i regeringskansliet skall vara lojala mot den regering som den demokratiska processen enligt regeringsformen leder till. Punkt. Slut. ”, skriver han på Twitter enligt SVT.

De allra flesta av Regeringskansliets mer än 4 000 anställda är opolitiska tjänstemän. Cirka 200 av tjänstemännen har rekryterats för politiska uppdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA