Ordningsvakter vill ha bättre skyddsutrustning
Skyddet för ordningsvakter på Sveriges domstolar skiljer sig åt från ort till ort och i flera fall uppfattar de anställda det som bristfälligt. ”Vi jobbar på som att corona inte finns”, säger en ordningsvakt som Publikt har talat med.
Det nya coronaviruset har gjort att många ordningsvakter inom Sveriges domstolar känt ett ökat behov av skyddsutrustning för att minska risken för smittspridning. Vakterna kommer regelbundet nära personer och behöver fortfarande genomföra visiteringar.
Men vilken typ av skyddsutrustning som erbjuds beror på var i landet man jobbar. Enligt Domstolsverkets riktlinjer är det nämligen upp till varje enskild myndighet att fatta beslut om vilka anpassningar som ska göras för att minska smittspridningen på respektive plats. Något som gjort att tillgången till skyddsutrustning skiljer sig åt på olika platser i landet.
På vissa håll sätts det upp plexiglas och några arbetsgivare har beställt munskydd medan ordningsvakter på andra orter får hålla till godo med handskar och handsprit.
ST inom Sveriges domstolar anser att skyddet är för dåligt och att det är problematiskt att tillgången på utrustning ser så olika ut.
– Vissa har tillgodosett behoven, medan andra inte alls verkar ta den här frågan på allvar. Vi har krävt tydligare direktiv men har inte fått något gehör från arbetsgivaren, säger Veronica Wetterhag, ordförande för ST inom Sveriges domstolar.
Facket har sedan en tid tillbaka försökt driva frågan om tydligare riktlinjer kring utrustningen och vill även att samtliga ordningsvakter ska få använda munskydd. Efter besked om att en ordningsvakt vid en domstol i Västsverige gått bort i sviterna av covid-19 har de sett ett ökat antal mejl och samtal från medlemmar som inte fått gehör för önskemål kring skyddsutrustning.
– Våra ordningsvakter måste gå fram och visitera personer och komma nära med ansikte och kropp för att kunna komma åt. Då måste det i alla fall finnas ordentlig skyddsutrustning, säger Veronica Wetterhag.
Anders Strömvall jobbar som ordningsvakt i Örebro tingsrätt. Där finns än så länge bara skyddshandskar att använda.
– Vi jobbar på precis som vanligt, det är som att corona inte finns här. Jag tycker att man borde ta situationen på större allvar och försöka minska risken för smittspridning. Vi har tagit upp frågan, men fått väldigt lite gehör. Domstolsverket borde gå in med klara riktlinjer om vad som gäller här, säger han.
Marie Eriksson, som är chef för arbetsgivarfrågor, säger att Domstolsverket följer råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten i sina riktlinjer. Hon understryker att Domstolsverkets roll är rådgivande och att myndigheten inte har mandat att fatta beslut om hur domstolarna ska agera utan försöker hjälpa dem att tolka rekommendationerna på ett bra sätt.
– Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som är sjuka eller har symtom att stanna hemma, det är det vi utgår ifrån. Om vi skulle utrusta alla personer som möter medborgare i samhället med skyddsutrustning skulle den inte räcka till, säger Marie Eriksson.
Det finns ändå önskemål om att få använda bland annat munskydd, vad tänker du om det?
– Det finns inget i våra rekommendationer som hindrar att man använder ett munskydd och jag vet inte hur alla våra myndigheter agerar i den här frågan. Det kanske är en och annan som har försökt köpa in det och eventuellt lyckats, då finns det inget som säger att man inte får använda den utrustningen.
Vad tänker du om att skyddsutrustningen skiljer sig åt i landet?
– Jag lägger ingen värdering i om domstolar på egen hand väljer att försöka få tag på utrustning eller om man som enskild medarbetare skaffar sig ett munskydd. Men då går man hela tiden ett steg längre fram. Om varje person som står i kassan på klädbutiker eller apotek skulle bära mask så skulle möjligheterna för sjukvården att ha den utrustning som behövs där minska. Jag har verkligen förståelse för att det finns en vilja att ha skyddsutrustning, men det är så här vi har valt att agera utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
I en affär kan det ju vara lättare att hålla avståndet?
– Absolut, det har du rätt i. I vår rådgivning till domstolarna har vi sagt att det är lämpligt att använda handskar vid visitering. Vi har också uppmuntrat till att använda plexiglas i den mån det går. Det finns inga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att de som jobbar nära andra människor ska ha skyddsutrustning, utan de säger att alla med sjukdomssymtom ska stanna hemma. Det är vår utgångspunkt, säger Marie Eriksson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.