Domstolsverket ändrar sig om skyddsutrustning
Ordningsvakter vid domstolarna har vittnat om bristande skyddsutrustning och oro för att smittas av coronaviruset. Nu öppnar Domstolsverket för att vakterna ska kunna bära skyddsmasker om det behövs.
I slutet av april rapporterade Publikt om oron för smitta bland ordningsvakter på domstolarna. Från både fack och anställda lyftes kritik som rörde skyddsutrustning och Domstolsverkets riktlinjer. Bland annat fanns önskemål om att få bära munskydd vid exempelvis visiteringar för att minska risken för att smittas av viruset. Något som Domstolsverket då inte ville rekommendera.
Men i veckan kom nya besked. Alla domstolar rekommenderas nu att genomföra en riskbedömning rörande skyddsutrustningen för ordningsvakter, om det inte redan har gjorts. Bedöms det som lämpligt ska ordningsvakterna därefter kunna använda skyddsmask.
Domstolsverkets centrala upphandlingsenhet ser också just nu över möjligheterna att köpa in andningsskydd.
Beslutet välkomnas av Veronica Wetterhag, ordförande för ST inom Sveriges Domstolar.
– Det är jättebra och vi är väldigt glada att man går ut med det här. Det gör att vi har något att stödja oss på när våra medlemmar hör av sig till oss och inte får gehör, säger hon.
Domstolsverkets nya rekommendation grundar sig i en tillfällig föreskrift från Arbetsmiljöverket om personlig skyddsutrustning, där det står att skyddsmask 90 kan användas av yrkesgrupper som upprätthåller allmän ordning.
– Vi frågade Arbetsmiljöverket om vilka som omfattas av det här och fick då veta att det bland annat handlar om ordningsvakter. Så om en domstol nu gör bedömningen att det finns en risk för att utsättas för smitta kan man använda de här maskerna. Men vi vet fortfarande inte hur tillgången ser ut, säger Marie Eriksson som är chef för arbetsgivarfrågor på Domstolsverket.
Den här föreskriften kom redan i mitten av mars, varför agerar ni först nu?
– Ibland kommer frågor upp allteftersom och innan vi tog kontakt med Arbetsmiljöverket kände vi inte till att våra ordningsvakter omfattades av det här. Att allmän ordning skulle innefatta de som sköter säkerhetskontroller inne i våra byggnader var inte självklart för oss, men det har vi fått förtydligat nu, säger Marie Eriksson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.