”Om vi varit män hade vi fått stanna”

UPPSAGD2003-12-15

– Hade vi inte varit lågavlönade kvinnor är jag säker på att Rikspolisstyrelsen ordnat jobb åt oss, säger Ingrid Carlsson. Hon är en av tretton anställda som sagts upp från polisens registerenhet i Stockholm.

Av:  Eva Spira

Bakgrunden är att polisens nya, datoriserade brotts- och misstankeregister förlagts till Kiruna. Detta som ett led i regeringens löfte att ordna nya jobb i de orter som drabbats av försvarsnedläggningar.

– Det här är illa skött. Arbetsgivaren hade kunnat ordna andra jobb åt dem som nu sagts upp. Att registret i Stockholm skulle läggas ner har varit känt sedan 1989, förklarar Lennart Grönberg, sektionsordförande i ST-polisväsende.

Men trots det har 13 av dem som skött registret sagts upp. Flertalet är kvinnor. Den 2 april fick de packa ihop sina saker och lämna arbetsplatsen i Hornsberg i Stockholm.

– Jag är väldigt besviken på Rikspolisstyrelsen. Vi har inte fått någon utveckling trots att det för länge sedan varit bestämt att registret skulle flyttas, säger Ingrid Carlsson.

Hon tror inte att Rikspolisstyrelsen hade agerat likadant om avvecklingen rört välavlönade män istället för lågavlönade kvinnor. När en manlig chef misskötte sig nyligen blev han omplacerad istället för uppsagd, berättar hon.

– Jag tycker inte heller att facket gjort tillräckligt. Till exempel borde man inte ha gått med på att det bildades en enda turordningskrets av oss på registerenheten. Med en större turordningskrets hade det funnits andra arbetsuppgifter åt oss. I alla fall efter någon kort utbildning. Alla vi som sagts upp har jobbat på Rikspolisstyrelsen i mer än trettio år.

Men Lennart Grönberg anser att facket gjort allt som varit möjligt för att undvika uppsägningarna:

– Vi har förhandlat både lokalt och centralt och skildes i oenighet med arbetsgivaren. Men det finns inga jämförbara arbetsuppgifter på Rikspolisstyrelsen, så vår bedömning är att vi inte har någon chans att få uppsägningarna ogiltigförklarade av Arbetsdomstolen, säger han.

RPS tillbakavisar kritik

På Rikspolisstyrelsen håller man inte med om att de nu uppsagda inte erbjudits någon kompetensutveckling:

– De har haft möjlighet att gå kurser och arbetspröva på andra enheter. Men intresset har inte alltid varit så stort, säger Anna Horal, chef för personalsektionen.

Men det tillbakavisar Lennart Grönberg:
– Det enda som erbjudits är kortvariga datautbildningar. Möjligheten till arbetsprövning har varit väldigt begränsad. Någon egentlig satsning har inte gjorts på den här gruppen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA