Oklart om föroreningar på statlig mark
Av totalt minst 80 000 förorenade markområden i Sverige äger staten minst 10 000. Med dagens takt kommer det att ta minst 100 år innan de sanerats, enligt en granskning från Riksrevisionen.
”Förorenad mark kan innebära allvarliga risker för människors hälsa och för miljön. Föroreningarna kan också hindra exploatering, exempelvis bostadsbyggande. Samtidigt är det ofta svårt och kostsamt att sanera. Därför är det viktigt att ha tillräcklig kunskap för att kunna göra rimliga prioriteringar”, skriver riksrevisor Margareta Åberg och projektledare Fredrik Engström i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Riksrevisionen har granskat hanteringen av förorenade områden som staten äger eller som har förorenats genom statlig verksamhet. Också hanteringen av statens områden där det förekommer oexploderad ammunition, framför allt skjutfält, har granskats. Länsstyrelserna har kartlagt mer än 80 000 förorenade eller möjligt förorenade områden i Sverige. Också myndigheter och statligt ägda bolag har redovisat förorenade områden i varierande omfattning. Kostnaderna för staten som helhet kommer att uppgå till miljardbelopp, konstaterar Riksrevisionen.
En orsak till bristerna är att regelverket i praktiken uppmuntrar myndigheterna att inte göra kartläggningar och kostnadsuppskattningar. Ju mer kunskap en myndighet har om sina förorenade områden och saneringskostnader, desto tidigare ska den göra avsättning i årsredovisningen och anslagsavräkning för sådana kostnader, konstaterar Margareta Åberg och Fredrik Engström.
”Granskningen visar att det behövs ett helhetsgrepp om statens förorenade områden. De berörda myndigheterna bör utveckla kartläggningen av förorenade områden så att de får bättre underlag för sina riskbedömningar och uppskattningar av kostnader. Regeringen bör utveckla en övergripande vägledning med principer för att kunna bedöma i vilken ordning och takt som förorenade områden bör saneras. Regeringen bör också förtydliga ansvaret för sanering för vissa myndigheter och utveckla rapporteringen till riksdagen”, skriver de i debattartikeln.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.